Węgierskie leczo
Odrobina pikanterii.

Składniki:
- 90 dag papryki (zielonej i żółtej), - 50 dag pomidorów, - 1 duża cebula, - ząbek czosnku, - olej, - 20 dag kiełbasy lub parówek, - papryka czerwona w proszku, - ewentualnie czuszka, -10 dag boczku wędzonego
Przygotowanie:
Boczek pokrój w kosteczkę, wysmaż na oleju, wyjmij z patelni. Pokrój cebulę w plastry, smaż na tłuszczu z boczku, aż będzie szklista. Zestaw patelnię z ognia, cebulę posyp papryką w proszku. Paprykę oczyść, odpestkuj i pokrój w paski. Dołóż do cebuli, posól i duś pod przykrywką na małym ogniu ok. 10 minut. Pomidory sparz, obierz ze skórki, potem pokrojone wrzuć do papryki. Wszystko gotuj tak długo, aż prawie cały płyn wyparuje. Dodaj pokrojoną w krążki kiełbasę lub parówki i posiekany czosnek. Warto dorzucić drobno pokruszoną czuszkę - leczo będzie bardzo ostre. Dodaj odłożony boczek i smaż jeszcze chwilę razem. Dopraw solą i pieprzem. Podaj z omletem biszkoptowym pokrojonym na ćwiartki i ustawionym w stosik.