Westerwaldzkie ciasto ziemniaczane
Tradycyjny przysmak z Niemiec.
Składniki:
- 2,6 kg ziemniaków
- Sól
- 350 g wędzonego boczku
- 2 pęczki szczypiorku
- 2 duże cebule
- 6 jaj
- Czarny pieprz
- Gałka muszkatołowa
- 4 łyżki oleju
Przygotowanie:
600 g ziemniaków obrać i pokroić na kawałki. Gotować 20 minut w osolonym wrzątku, odcedzić, ubić na puree. 150 g boczku pokroić w kostkę.
2 kg ziemniaków i cebule utrzeć. Dodać jajka, drobno pokrojony szczypiorek i boczek. Doprawić 2 łyżeczkami soli, pieprz i gałkę muszkatołową.
2 łyżeczki oleju rozgrzać w rondlu nałożyć masę ziemniaczaną i gotować 20 minut, cały czas mieszając. Przełożyć do miski i dodać puree ziemniaczane, wymieszać. Brytfannę posmarować olejem wyłożyć plastrami boczku, nałożyć masę ziemniaczaną, wyrównać. Piec 80-90 minut w temperaturze 200 st. C