Westwalskie "Plaaten in de Panne"
Przysmaki z kuchni niemieckiej.

Składniki:
- 600 g białej kiełbasy, - 800 g ziemniaków, - pół pęczka świeżego majeranku, - łyżka smalcu, - sól, pieprz, - 150 g śmietany
Przygotowanie:
Skręconą w ślimaka kiełbaskę nadziać na drewnianą szpadkę do szaszłyków i zaparzać we wrzątku 2-3 minuty. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Majeranek umyć, oberwać listki Kiełbaskę osączyć i przebić jeszcze jedną szpadką, aby się dobrze trzymała przy smażeniu. Smalec rozgrzać na patelni i obsmażać kiełbaskę z obu stron, zdjąć z patelni. Na patelnie wyłożyć ziemniaki, doprawić solą, pieprzem, majerankiem (odłożyć trochę do dekoracji). Kiełbaskę ułożyć na patelni. Polać śmietaną. Patelnię przykryć i dodatkowo owinąć folią aluminiową. Zapiekać w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez godzinę. Dekorować pozostałym majerankiem. Do tego podawać sałatkę. Czas przygotowania: 90 minut Jedna porcja zawiera: 2940 kJ/702 kcal