Alternatywa dla mielonych. Zielone, chrupiące, kremowe. Pokochasz ten przepis

Przepyszne kotlety z bobu - idealny pomysł na obiad bez mięsa
Przepyszne kotlety z bobu - idealny pomysł na obiad bez mięsaOlga Yastremska, New Africa, Africa Studio123RF/PICSEL

Kotlety z bobu - bez mięsa, ale z charakterem! Ten obiad robi furorę

Zobacz również:

Bób - co to w ogóle jest?

Dlaczego warto jeść bób?

  • dużo białka roślinnego - idealnego, jeśli chcesz ograniczyć mięso
  • błonnik - czyli wsparcie dla jelit i uczucie sytości na dłużej
  • witaminę B1, B2 i kwas foliowy - przydatne dla układu nerwowego i odporności
  • żelazo, magnez i potas - dobre dla serca, mięśni i koncentracji
Indeks glikemiczny bobu po ugotowaniu znacznie wrasta, dlatego nie poleca się go jeść osobom chorującym na cukrzycę
Indeks glikemiczny bobu po ugotowaniu znacznie wrasta, dlatego nie poleca się go jeść osobom chorującym na cukrzycę123RF/PICSEL

Kotlety z bobu - przepis, który robi wrażenie

  • 500 g bobu
  • jajko
  • 4-5 łyżek bułki tartej (plus trochę do obtoczenia)
  • 3 ząbki czosnku
  • garść posiekanego koperku
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 3 łyżki podprażonych pestek słonecznika lub dyni
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa lub olej
  1. Bób ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Odcedź, ostudź i obierz z łupinek.
  2. Pestki słonecznika lub dyni upraż na suchej patelni - dzięki temu wydobędziesz ich smak.
  3. Wrzuć bób do miski lub malaksera i zblenduj, ale nie na gładką masę, zostaw trochę bobu w kawałkach. Dodaj jajko, czosnek, pestki, kukurydzę, koperek i bułkę. Wymieszaj.
  4. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej kaszy lub bułki tartej.
  5. Wstaw masę na 30-60 minut do lodówki - to ułatwi formowanie kotletów.
  6. Formuj małe kotleciki, obtaczaj je delikatnie w bułce tartej i smaż na złoty kolor z obu stron albo piecz w 200°C przez ok. 15 minut.

Zobacz również:

Paula Niemczynowicz: Do macierzyństwa stajemy bez kompetencjiINTERIA.PL