Serwowały je gospodynie z PRL-u, zajadamy się nimi do dziś. Przysmaki minionej epoki

Bryzoli nie mogło zabraknąć w menu z czasów PRL-u
Bryzoli nie mogło zabraknąć w menu z czasów PRL-u123RF/PICSEL

Zupa nic - na słodko i z kluskami

Zobacz również:

    • 2 jajka
    • 3 łyżki cukru
    • 1 l mleka
    • 1 opakowanie cukru wanilinowego
    1. Do garnka wlewamy podaną w przepisie porcję mleka, dodajemy dwie łyżki cukru oraz całe opakowanie cukru wanilinowego.
    2. Składniki podgrzewamy na niewielkim ogniu do momentu, w którym oba cukry całkowicie się rozpuszczą.
    3. W kolejnym kroku oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywno z dodatkiem ostatniej łyżki cukru.
    4. Porcje ubitego białka nabieramy za pomocą łyżki, a następnie kładziemy na gorące mleko. Tak przygotowane kluseczki gotujemy z obu stron, a następnie wyławiamy z garnka.
    5. Na tym etapie ubijamy żółtka na puszystą masę, wlewamy powoli do ciepłego mleka i całość mieszamy.
    6. W talerzu umieszczamy porcję przygotowanych wcześniej kluseczek i zalewamy je ciepłą zupą mleczną. Danie możemy udekorować świeżymi owocami, np. truskawkami. Smacznego!

    Kultowa babka ziemniaczana

    babka
    babka123RF/PICSEL
    • 2 kg ziemniaków
    • 2 średnie cebule
    • 2 jajka
    • 200 g boczku wędzonego
    • 200 g kiełbasy
    • 3-4 łyżki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
    • 1 łyżeczka majeranku
    • 2-3 rozgniecione ząbki czosnku lub 1 łyżeczka suszonego
    1. Ziemniaki obieramy ze skórki, a cebulę pozbawiamy łupiny. Tak przygotowane warzywa ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Powstała masa powinna przypominać tę na placki ziemniaczane.
    2. Warzywa odstawiamy na bok i zabieramy się za dodatek mięsny. Boczek oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni.
    3. Ze startych ziemniaków odlewamy zebraną na dnie wodę. Najlepiej zrobić to dokładnie, gdyż nadmiar płynu może sprawić, że babka się nie uda.
    4. Do masy ziemniaczanej wbijamy jajka, dodajemy podsmażony boczek i kiełbasę, mąkę, sól, pieprz, majeranek oraz czosnek.
    5. Po wymieszaniu przekładamy masę do dwóch foremek keksówek o długości ok. 21 cm lub jednej blaszki o wymiarach 22 × 22 cm.
    6. Babkę ziemniaczaną pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 50-60 minut. Gotowe danie najlepiej smakuje na ciepło, udekorowane kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego. Smacznego!

    Obiadowy bryzol z cebulą i pieczarkami

    • 500 g antrykotu wołowego lub karkówki wieprzowej
    • 1 jajko
    • 2 cebule
    • 350 g pieczarek
    • mąka pszenna
    • olej roślinny do smażenia
    • sól i pieprz do smaku
    1. Mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub drobno siekamy za pomocą noża. Do tak przygotowanego składnika dodajemy jajko, sól oraz pieprz.
    2. Całość dokładnie mieszamy, a następnie przez chwilę wyrabiamy. Powinniśmy uzyskać zwartą i dość kleistą masę.
    3. W kolejnym kroku dłonią nabieramy porcję masy, formujemy okrągłe oraz płaskie kotlety i obtaczamy z każdej strony w mące pszennej.
    4. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju roślinnego i smażymy mięso na średnim ogniu. Kiedy ładnie przyrumieni się z każdej strony, przekładamy do zamykanego naczynia.
    5. Obraną cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na patelni do zeszklenia, a na sam koniec doprawiamy solą i umieszczamy w misce.
    6. Po cebuli na patelni lądują pokrojone w cienkie plastry pieczarki, które smażymy do uzyskania rumianego koloru.
    7. Gotowe bryzole podajemy udekorowane sporą porcją duszonej cebulki oraz podsmażonych pieczarek. Z daniem doskonale komponuje się także ziemniaczane purée oraz surówki. Smacznego!

    Kotlety rzymskie - serowe cuda PRL-u

    Kotlety rzymskie to danie dla miłośników sera żółtego
    Kotlety rzymskie to danie dla miłośników sera żółtego123RF/PICSEL
    • kawałek sera żółtego (edamski lub gouda)
    • 1 jajko
    • bułka tarta
    • olej roślinny do smażenia
    1. Z wybranego kawałka sera żółtego odkrawamy dwa dość grube plastry, a następnie każdy z nich kroimy ukośnie na pół. Powinniśmy uzyskać cztery trójkątne kotlety.
    2. Do jednej miski wbijamy i roztrzepujemy jajko, a do drugiej nasypujemy porcję bułki tartej. Każdy kawałek sera obtaczamy najpierw w jajku, a później w bułce.
    3. Obie czynności powtarzamy minimum dwa razy. Warstwa panierki powinna być na tyle gruba, by rozpuszczający się pod wpływem temperatury ser nie zaczął wyciekać.
    4. W kolejnym kroku na patelnię wlewamy sporą porcję oleju, porządnie rozgrzewamy i smażymy serowe kotlety.
    5. Na talerz możemy je wykładać, kiedy obie strony przybiorą złocisty kolor. Kotlety rzymskie serwujemy z frytkami, sosami lub surówkami. Stanowią ciekawy pomysł na obiad oraz przekąskę do filmu. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Bryzol z pieczarkami i jajem sadzonymPolsat