Wiejska zapiekanka
Możesz ją zrobić i na obiad, i na kolację. Pokocha ją cała twoja rodzina.
Składniki:
- Warzywa mrożone na patelnię z grzybami leśnymi - 1 opakowanie,
- 200 g wędzonego boczku,
- 250 ml śmietany 12 proc.,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- świeży tymianek lub rozmaryn,
- świeża natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie
Boczek pokrój w drobną kostkę i lekko zrumień na patelni. Następnie posyp solą i pieprzem i dodaj warzywa z opakowania. Wymieszaj wszystkie składniki i smaż około 5 minut. Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą i wyłóż na nie warzywa z boczkiem. Zalej wszystko śmietaną wymieszaną z ziołami (drobno pokrojonym tymiankiem i natką pietruszki) i rozgniecionym czosnkiem.
Wierzch dodatkowo możesz posypać żółtym serem. Zapiekaj 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.5. Na koniec wszystko udekoruj rozmarynem i posiekaną natką pietruszki.