Wiejska zapiekanka

Taka zapiekanka to uczta dla całej rodziny.

Taka zapiekanka smakuje doskonale
Taka zapiekanka smakuje doskonale 123RF/PICSEL

Składniki:
 

  • Warzywa mrożone na patelnię z grzybami leśnymi - 1 opakowanie,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 250 ml śmietany 12 proc.,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • świeży tymianek lub rozmaryn,
  • świeża natka pietruszki,
  • sól, pieprz.


Przygotowanie
:

Boczek pokrój w drobną kostkę i lekko zrumień na patelni. Następnie posyp solą i pieprzem i dodaj warzywa z opakowania. Wymieszaj wszystkie składniki i smaż około 5 minut. Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą i wyłóż na nie warzywa z boczkiem.

Zalej wszystko śmietaną wymieszaną z ziołami (drobno pokrojonym tymiankiem i natką pietruszki) i rozgniecionym czosnkiem. Wierzch dodatkowo możesz posypać żółtym serem. Zapiekaj 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.5. Na koniec wszystko udekoruj rozmarynem i posiekaną natką pietruszki. 

Zapiekanka chłopska - takiej jeszcze nie jadłeś!Interia Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas