Wielkanocna baba w wersji mini
Tradycyjna baba wielkanocna gości na naszych stołach od lat.
Nic nie stoi na przeszkodzie by ją nieco zmniejszyć i na stole postawić mini drożdżowe babeczki. Gwarantujemy, że bardzo szybko znikną ze świątecznego stołu.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 8 g suszonych drożdży
- 200 g masła
- 125 ml mleka
- 6 żółtek
- szczypta soli
- 100 g skórki pomarańczowej np. Bakalland
- 90 g mieszanki keksowej np. Bakalland
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy i dodajemy cukier, sól, suszone drożdże oraz miękkie masło. W garnku lekko podgrzewamy mleko i przelewamy je do miski z mąką. Wyrabiamy ciasto by było gładkie i plastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość.
Do wyrośniętego ciasta wkładamy mieszankę keksową i krótko je wyrabiamy. Rozkładamy ciasto do foremek na babeczki. Odstawiamy babeczki jeszcze na godzinę by podrosły. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Po wystygnięciu babeczki lukrujemy i ozdabiamy skórką pomarańczową.
Przepis na lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wody
Wszystkie składniki mieszamy z sobą do osiągnięcia gładkiej masy.