Reklama

Wielkanocna babka ziemniaczana

Idealna na świąteczny stół

Składniki

  • 400 g sera Podlaskiego np. MSM Mońki
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 150 g boczku wędzonego parzonego
  • 150 g kiełbasy wędzonej
  • 3 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz, majeranek do smaku

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru wody. Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać. 
2. Blaszki "keksówki" wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Układać warstwami, na przemian masę ziemniaczaną i plastry sera. Wierzch babki udekorować paseczkami sera. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 60 minut.

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy