Wielkanocne dania na stół! Sprawdzone przepisy dla wymagających

Kiełbasa w cieście
Kiełbasa w cieściemateriały prasowe

Biała kiełbasa w cieście z konfiturą z cebuli i sosem chrzanowym

Składniki

  • 8 białych kiełbasek (np. JBB Bałdyga)
  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 cebule
  • Majeranek
  • 1 jajko
  • Masło do podsmażenia
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • 150 ml śmietanki słodkiej
  • 3 łyżki chrzanu
  • Sól i biały pieprz

Sposób przygotowania

Jajka faszerowane
Jajka faszerowanemateriały prasowe

Jajka faszerowane z indykiem i pieczarkami

Składniki

  • 50 g fileta wędzonego z indyka (np. JBB Bałdyga)
  • 8 jajek
  • 10 pieczarek
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • Kilka łyżek majonezu
  • Sól i pieprz
  • Oliwa do smażenia

Sposób przygotowania

Żurek z kiełbasą
Żurek z kiełbasąmateriały prasowe

Żurek z białą kiełbasą

Składniki

  • 3-4 kawałki białej kiełbasy (np. JBB Bałdyga)
  • 300 g wędzonego boczku (np. z beczki JBB Bałdyga)
  • ½ l zakwasu na żur
  • ½ szklanki śmietany słodkiej
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 jajek
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • Majeranek
  • Świeży koperek
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania

Przepis na tradycyjny żurekInteria KulinariaInteria Kulinaria
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?