Reklama

Reklama

Wielkanocny wieniec drożdżowy

Nie masz formy na babę? Upiecz wieniec!


Reklama

Składniki:

  • 1,5 słoika wiśni (720 ml)
  • 250 ml + 3 łyżki mleka
  • 500 g mąki
  • 60 g cukru
  • Szczypta soli
  • 42 g drożdży
  • 75 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki konfitury wiśniowej
  • 1 żółtko
  • 100 g migdałów w słupkach
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Wiśnie osączyć. 250 ml mleka podgrzać, w 100 ml rozpuścić drożdże. Mąkę, cukier i sól umieścić w misce, zrobić wgłębienie, wlać rozczynione drożdże, lekko zmieszać z mąką i odstawić na 15 minut pod przykryciem.

Dodać masło, jajko i 150 ml mleka, wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na prostokąty o wymiarach 50x25 cm. Wiśnie zmieszać z konfiturą i nakładać wzdłuż dłuższego brzegu prostokątów. Żółtko zmieszać z 3 łyżkami mleka, posmarować brzegi ciasta i zrolować je. Obie części skręcić w jeden sznur i ułożyć w postaci wieńca na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawić jeszcze na 15 minut. Posmarować żółtkiem i piec 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Cukier puder zmieszać z sokiem z cytryny, polać ostudzony wieniec. Posypać uprażonymi na patelni bez tłuszczu migdałami.

Dowiedz się więcej na temat: Wielkanocny wieniec drożdżowy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje