Wielkanocny wieniec drożdżowy
Nie masz formy na babę? Upiecz wieniec!
Składniki:
- 1,5 słoika wiśni (720 ml)
- 250 ml + 3 łyżki mleka
- 500 g mąki
- 60 g cukru
- Szczypta soli
- 42 g drożdży
- 75 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki konfitury wiśniowej
- 1 żółtko
- 100 g migdałów w słupkach
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Wiśnie osączyć. 250 ml mleka podgrzać, w 100 ml rozpuścić drożdże. Mąkę, cukier i sól umieścić w misce, zrobić wgłębienie, wlać rozczynione drożdże, lekko zmieszać z mąką i odstawić na 15 minut pod przykryciem.
Dodać masło, jajko i 150 ml mleka, wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na prostokąty o wymiarach 50x25 cm. Wiśnie zmieszać z konfiturą i nakładać wzdłuż dłuższego brzegu prostokątów. Żółtko zmieszać z 3 łyżkami mleka, posmarować brzegi ciasta i zrolować je. Obie części skręcić w jeden sznur i ułożyć w postaci wieńca na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawić jeszcze na 15 minut. Posmarować żółtkiem i piec 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Cukier puder zmieszać z sokiem z cytryny, polać ostudzony wieniec. Posypać uprażonymi na patelni bez tłuszczu migdałami.