Wieniec orzechowy

Z różnymi orzechami.

Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 15 dag masła,
- 5 jajek,
- 1 szklanka mleka,
- szklanka mielonych orzechów,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- po 10 dag orzechów włoskich, laskowych,
nerkowca i migdałów,
- 5 dag śmietanki kremówki,
- gotowa polewa orzechowa

Reklama

Przygotowanie:

Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka rozbij. Żółtka dodaj do masy. Ucierając dolewaj mleko oraz wsypuj mąkę, proszek do pieczenia i mielone orzechy. Białka ubij. Pianę z białek połącz z ucieraną masą, dodaj całe orzechy i migdały. Foremkę z kominem natłuść, oprósz tartą bułką. Napełnij ciastem.
Ciasto piecz 1 godzinę w temp. 180 st. Gotowe, ostudzone ciasto polej stopioną polewą. Kiedy zastygnie ubij śmietankę i porób z niej maleńkie rozetki na wierzchu wieńca.
W każdą wetknij orzech laskowy.

Dowiedz się więcej na temat: orzech | szklanka | ciasta | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje