Wieniec z makową posypką
Przygotujesz go bez trudu

Składniki
- 1/3 kostki masła
- 1/2 kostki (5 dag) drożdży
- 4 łyżki cukru
- 3 szkl. mąki
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
- sok i skórka z 1/2 cytryny
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki suchego maku
- mąka do oprószenia stolnicy
Sposób przygotowania
1. Masło stop, odstaw do wystudzenia. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Odstaw na 10 minut, by zaczęły pracować. Do dużej miski wsyp mąkę, szczyptę soli oraz resztę cukru. Dodaj skórkę i sok z cytryny oraz jajka, śmietanę i zaczyn drożdżowy. Rękoma zagniataj ciasto, powoli dolewając stopione masło. Całość dobrze wyrób. Miseczkę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce. 2. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć, przełóż na stolnicę lekko oprószoną mąką i rozwałkuj na prostokąt (45 x 65 cm). Przetnij go wzdłuż na 2 paski. Zwiń je wzdłuż dłuższego boku. Rulony spleć w warkocz. Ułóż go na wyłożonej pergaminem blasze, formując wieniec. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, by ponownie podrosło. Żółtko energicznie roztrzep z 2 łyżkami mleka, posmaruj wierzch wieńca. Posyp makiem. Piecz przez 35-40 minut w temp. 200 st. C (góra i dół).