Wieprzowe kęski

Gotowe w godzinę!

Prosto, szybko i smacznie!
Prosto, szybko i smacznie! 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 60 dag łopatki lub szynki wieprzowej
  • olej rzepakowy
  • sól pieprz

Marynata:

  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta granulowanego czosnku
  • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

1. Mięso umyj, pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. Patyczki do szaszłyków mocz przez godzinę w zimnej wodzie. Składniki na marynatę połącz ze sobą w dużej misce, zanurz w niej mięso, odstaw na godzinę do lodówki.

2. Zamarynowane mięso nabijaj na patyczki, obsmaż na rozgrzanym oleju, przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej odrobiną wody i piecz w piekarniku pod przykryciem przez 20 minut w temp. 180°C.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas