Wieprzowe kęski
Gotowe w godzinę!
Składniki:
- 60 dag łopatki lub szynki wieprzowej
- olej rzepakowy
- sól pieprz
Marynata:
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- łyżeczka mielonej kolendry
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta granulowanego czosnku
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
1. Mięso umyj, pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. Patyczki do szaszłyków mocz przez godzinę w zimnej wodzie. Składniki na marynatę połącz ze sobą w dużej misce, zanurz w niej mięso, odstaw na godzinę do lodówki.
2. Zamarynowane mięso nabijaj na patyczki, obsmaż na rozgrzanym oleju, przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej odrobiną wody i piecz w piekarniku pod przykryciem przez 20 minut w temp. 180°C.