Wieprzowe szaszłyki z papryką

Oto przepis na pyszne szaszłyki. Nasza rada: Przed nakłuciem składników na patyczki do szaszłyków należy pamiętać, by na kilka minut zanurzyć drewniane szpadki w wodzie. Dzięki temu nie będą one palić się podczas grillowania!

Takie szaszłyki smakują wyśmienicie.
Takie szaszłyki smakują wyśmienicie. 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 2 papryki
  • 2 nieduże cebule
  • łyżka musztardy
  • ząbek czosnku
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • patyczki szaszłykowe

Sposób przygotowania:

1 Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na sześciany o boku 2 cm. Otrzymane kawałki zanurzyć na około dwadzieścia minut w marynacie przygotowanej ze zmieszania oliwy z oliwek, musztardy, soli, pieprzu i świeżego rozmarynu. 2 Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić na kawałki podobne wielkością do mięsnych kostek. Cebule przekroić na ósemki. Warzywa wymieszać z wieprzowiną w marynacie tak, żeby każdy składnik szaszłyku nabrał smaku i aromatu. 3 Nabijać kawałki mięsa i warzyw na zmianę na drewniane patyczki. Tak przygotowane szaszłyki smażyć na rozgrzanym grillu lub patelni przez około dziesięć minut, pamiętając, by często je obracać. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub grzankami.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas