Wieprzowe szaszłyki z papryką
Oto przepis na pyszne szaszłyki. Nasza rada: Przed nakłuciem składników na patyczki do szaszłyków należy pamiętać, by na kilka minut zanurzyć drewniane szpadki w wodzie. Dzięki temu nie będą one palić się podczas grillowania!
Składniki na 4 porcje:
- 1/2 kg łopatki wieprzowej
- 2 papryki
- 2 nieduże cebule
- łyżka musztardy
- ząbek czosnku
- gałązka świeżego rozmarynu
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- patyczki szaszłykowe
Sposób przygotowania:
1 Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na sześciany o boku 2 cm. Otrzymane kawałki zanurzyć na około dwadzieścia minut w marynacie przygotowanej ze zmieszania oliwy z oliwek, musztardy, soli, pieprzu i świeżego rozmarynu. 2 Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić na kawałki podobne wielkością do mięsnych kostek. Cebule przekroić na ósemki. Warzywa wymieszać z wieprzowiną w marynacie tak, żeby każdy składnik szaszłyku nabrał smaku i aromatu. 3 Nabijać kawałki mięsa i warzyw na zmianę na drewniane patyczki. Tak przygotowane szaszłyki smażyć na rozgrzanym grillu lub patelni przez około dziesięć minut, pamiętając, by często je obracać. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub grzankami.