Reklama

Wieprzowina duszona w winie

Idealne danie obiadowe

Składniki

  • 4 plastry łopatki wieprzowej
  • 50 dag mieszanych grzybów (podgrzybków, pieczarek, borowików)
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1 szkl. białego wytrawnego wina

Składniki

  • 1 cebula
  • po 6 łyżek śmietany i oleju
  • posiekana natka
  • sól, pieprz
  • ziołowa przyprawa do wieprzowiny

Sposób przygotowania

1. Plastry wieprzowiny opłucz, wytrzyj, rozbij. Posyp je solą, pieprzem i ziołową przyprawą. Grzyby oczyść, ew. opłucz pod bieżącą wodą, wytrzyj i pokrój na kawałki. Boczek potnij w kosteczkę. Cebulę obierz, grubo posiekaj. 

2. Na patelni rozgrzej połowę oleju. Zrumień na nim mięso. Zdejmij. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj boczek. Mieszając, wysmaż go na chrupko. Dołóż grzyby. Smaż 10 minut. Na patelnię ponownie włóż mięso. Wlej wino i trochę wody. Duś ok. 30 minut, aż bitki będą miękkie. Pod koniec dolej śmietanę. Przypraw do smaku. Gotowe danie posyp natką.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy