Wieprzowina duszona z warzywami
Wieprzowina z warzywami to proste i wyjątkowo smaczne danie na każdą okazję. Lubisz gęste, esencjonalne potrawy mięsne? Ta propozycja jest dla ciebie!
Sposób przygotowania:
1. Wieprzowinę (łopatka, szynka) opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, a potem pokrój w większą kostkę.
2. Pikantne papryczki (czerwoną i zieloną) umyj, pokrój w krążki, pozbawiając nasionek. Część odłóż do dekoracji, resztę wsyp do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub obrany i drobno posiekany czosnek. Wsyp sproszkowany imbir. Dodaj 3-4 łyżki oleju oraz łyżkę sosu sojowego. Składniki marynaty wymieszaj.
3. Do miski z pikantną marynatą wrzuć przygotowane mięso. Starannie wymieszaj, odstaw na 2-3 godziny w chłodne miejsce. W tym czasie obierz ziemniaki, pokrój je na kawałki. Marchewki oczyść, pokrój w dużą kostkę.
4. W garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć zamarynowaną wieprzowinę. Oprósz ją lekko mąką. Smaż, mieszając, 2-3 minuty. Wlej 2 szklanki wody. Dodaj liść laurowy. Duś mięso pod przykryciem 50 min. Dodaj marchewkę i ziemniaki. W razie potrzeby, dolej wodę. Duś 20 min. Danie dopraw solą oraz pieprzem. Ozdób natką i odłożoną papryczką.