Wieprzowina w porzeczkach
Letnie dania obiadowe można ubogacić, dodając sezonowe owoce lub warzywa. Tradycyjna pieczeń wieprzowa nabierze wytrawnego smaku dzięki dodatkowi...porzeczek. Przepis wcale nie jest trudny.
Porzeczki zawierają całkiem sporo minerałów: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Dostarczają także cennych witamin - C, A, PP, B6 K i E.
Do przygotowania pieczeni potrzebujemy: 1 kg mięsa wieprzowego, np. szynki, 250 g porzeczek czerwone lub czarne), cebulę, 3 ząbki czosnku, łyżkę miodu, 2 łyżki sosu teriyaki, oliwę z oliwek, świeżo zmielony pieprz.
Na początek mięso obsmażamy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, tak, by pieczeń zrumieniła się ze wszystkich stron.
Mięso przekładamy do brytfanki do pieczenia. Obok mięsa układamy: posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, porzeczki, szałwię, miód, sos teriyaki, sól, pieprz, pół szklanki wody. Brytfankę przykrywamy i pieczemy ok. 1 godz., w temp. 180 st. C.
Pieczeń podajemy pokrojoną na cienkie plasterki i podajemy z sosem z pieczeni z sokiem i tłuczonymi ziemniakami. Taką pieczeń można też z powodzeniem przygotować z jagodami. (PAP Life)