Wieprzowina z pomarańczami i cytrynami

Przepis pochodzi z książki Marleny de Blasi „Smaki południowej Italii”.

Podawaj zimne lub podgrzane
Podawaj zimne lub podgrzane123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 szklanki czerwonego wina
  • sok i starta skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny
  • łyżka ziaren pieprzu
  • łyżka ziaren jałowca
  • 6 goździków
  • 3 liście laurowe
  • kawałek schabu ok. 2,25 kg zwinięty i obwiązany sznurkiem co 4 cm
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki oliwy
  • sól morska
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 3 pomarańcze i 2 cytryny - obrane oraz podzielone, bez białej skórki

Przygotowanie:

Do rondla wlej wino i soki, dodaj skórki i doprowadź do wrzenia.

Rozgnieć ziarenka pieprzu, jałowca i goździki. Zdejmij rondel z ognia i dodaj przyprawy. Przykryj i odstaw na godzinę.

Włóż mięso do garnka, zalej płynem i odstaw do lodówki na dwa dni.

Wyjmij mięso z marynaty (zachowaj ją), osusz papierowymi ręcznikami, posyp cukrem, przyklepując go do powierzchni mięsa.

W żaroodpornym naczyniu rozgrzej oliwę i obsmaż mięso ze wszystkich stron. Powinno się skarmelizować i przypiec (ok. 10 minut).

Przełóż schab na talerz i obsyp obficie solą.

Do naczynia po karmelizowaniu mięsa wlej ocet winny, zeskrob dokładnie to, co zostało i podgrzewaj 2-3 minuty. Dodaj przecedzoną marynatę i redukuj na ogniu ok. 3 minut.

Przełóż mięso do garnka i duś na małym ogniu ok. 45 minut (uchylając pokrywkę).

Dodaj cząstki owoców, doprowadź do wrzenia i duś jeszcze 20 minut. Ostudź.

Podawaj zimne lub podgrzane.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas