Wiesz jak zrobić idealne?
Sprawdzone rady gospodyń domowych.
1. Jeśli lubisz delikatniejszy smak barszczu wigilijnego, wraz z burakami dodaj do niego dwa kwaśne jabłka pokrojone w ćwiartki.
2. Masz problem ze sklejeniem pierogów? Posmaruj jeden brzeg pieroga odrobiną wody i przyciśnij. Uważaj również, by farsz nie dostał się do brzegu pieroga, bo może się on rozpaść podczas gotowania.
3. Pierogi po wyjęciu z wody, by się nie sklejały, układaj w odstępach na talerzu. Gdy obeschną z jednej strony, przełóż na suchy talerz drugą stroną. Na koniec posmaruj je pędzelkiem zanurzonym w oleju. Tak przygotowane pierogi możesz układać w pudełeczku i przechowywać do Wigilii w lodówce.
4. Aby wyszły Ci ładne uszka, wycinaj z ciasta prostokąty, nakładaj farsz, załóż jeden bok, by powstał trójkąt, załóż wystający róg, nawiń na palec i sklej końce.