Reklama

Reklama

Wieżyczki z mozzarellą

Smaczna i zdrowa przekąska.

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 3–4 średniej wielkości pomidory
  • 2 małe bakłażany
  • 3 duże kulki mozzarelli
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czarnych oliwek (bez pestek)
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Bakłażany umyj, osusz, potnij na 18 plasterków. Oprósz je z obu stron solą i odłóż na ok. 20 minut. Gdy puszczą gorzki sok, opłucz je i wytrzyj do sucha. Mozzarellę osącz z zalewy. Pomidory umyj, wytrzyj do sucha. Ser pokrój na 18 plasterków, a pomidory na 12 plastrów. Tymianek opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek i drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj go z oliwą oraz tymiankiem. Oliwki osącz, pokrój w plasterki. W żaroodpornej formie z plastrów bakłażanów, pomidorów oraz sera ułóż 6 wieżyczek. Polej je oliwą z przyprawami. Posyp solą oraz pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temperatury 200 st. C. Piecz ok. 15 minut. Gotowe wieżyczki posyp plasterkami oliwek. Od razu podawaj. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje