Wieżyczki z mozzarellą

Smaczna i zdrowa przekąska.

Wieżyczki z mozzarellą
Wieżyczki z mozzarellą123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Bakłażany umyj, osusz, potnij na 18 plasterków. Oprósz je z obu stron solą i odłóż na ok. 20 minut. Gdy puszczą gorzki sok, opłucz je i wytrzyj do sucha. Mozzarellę osącz z zalewy. Pomidory umyj, wytrzyj do sucha. Ser pokrój na 18 plasterków, a pomidory na 12 plastrów. Tymianek opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek i drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj go z oliwą oraz tymiankiem. Oliwki osącz, pokrój w plasterki. W żaroodpornej formie z plastrów bakłażanów, pomidorów oraz sera ułóż 6 wieżyczek. Polej je oliwą z przyprawami. Posyp solą oraz pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temperatury 200 st. C. Piecz ok. 15 minut. Gotowe wieżyczki posyp plasterkami oliwek. Od razu podawaj.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas