Wieżyczki z mozzarellą
Smaczna i zdrowa przekąska.
Sposób przygotowania
Bakłażany umyj, osusz, potnij na 18 plasterków. Oprósz je z obu stron solą i odłóż na ok. 20 minut. Gdy puszczą gorzki sok, opłucz je i wytrzyj do sucha. Mozzarellę osącz z zalewy. Pomidory umyj, wytrzyj do sucha. Ser pokrój na 18 plasterków, a pomidory na 12 plastrów. Tymianek opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek i drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj go z oliwą oraz tymiankiem. Oliwki osącz, pokrój w plasterki. W żaroodpornej formie z plastrów bakłażanów, pomidorów oraz sera ułóż 6 wieżyczek. Polej je oliwą z przyprawami. Posyp solą oraz pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temperatury 200 st. C. Piecz ok. 15 minut. Gotowe wieżyczki posyp plasterkami oliwek. Od razu podawaj.