Wieżyczki z wędzonym filetem
Idealna na spotkanie w rodzinnym gronie

Składniki
- sałatka
- 2 wędzone piersi z kurczaka lub 2 wędzone udka
- 2 duże ziemniaki
- 3 łyżki posiekanej cebuli
- 2 marchewki
- 4 jajka
- 5 łyżek startego żółtego sera
- 1 owoc granatu
- szczypta kurkumy
- olej
- sos
- 4 łyżki majonezu light
- 1 łyżka musztardy
- 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki białego pieprzu
Sposób przygotowania
1. Składniki sosu dobrze wymieszaj. Ziemniaki i marchewki obierz, opłucz. Ugotuj w lekko osolonej wodzie, wyjmij. Cebulę upraż na 1 łyżce oleju. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki.
2. Mięso, warzywa, białka i żółtka jajek (osobno) potnij w małą kostkę. Każdy składnik oddzielnie wymieszaj z porcją sosu. Żółtka dodatkowo oprósz kurkumą, przemieszaj.
3. Metalowe obręcze posmaruj olejem. Ułóż je na talerzykach. Do każdej włóż po porcji ziemniaków, kurczaka, cebulki, sera, marchewki, żółtek i białek. Dociśnij, by warstwy się połączyły.
4. Talerzyki z sałatką wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Granat rozetnij, wybierz miąższ. Przed podaniem każdą porcję sałatki posyp ziarenkami granatu. Ostrożnie zdejmij obręcze.