Wigilia po staropolsku

Tradycyjne dania na świąteczny stół.

Karp w migdałach

Składniki

  • 1 kg karpia
  • pietruszka
  • seler
  • por
  • marchewka
  • pół litra piwa
  • 1 suszony grzyb
  • 2 cebule
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • cytryna
  • skórka z chleba żytniego
  • łyżka masła
  • sól
  • łyżka mąki
  • kieliszek wina
  • płatki migdałów

Sposób przygotowania

1. Oczyściwszy karpia, posolić. Ugotować włoszczyznę w wodzie lub piwie, tj. pietruszkę, seler, por, marchew. Wrzucić w ten smak jednego grzyba, parę cebul, sól, pieprz, ziele angielskie. I tym zimnym smakiem zalać rybę w rondlu. Wrzucić cytrynowej skórki, kawałek skórki z chleba żytniego i ugotować na mocnym ogniu. 

2. Osobno ugotować do zrumienienia łyżkę masła z łyżką mąki, rozprowadzić smakiem, w którym gotowała się ryba, dolawszy do smaku kieliszek wina francuskiego i soku z pół cytryny. 

3. Odparować sos, żeby był gęsty. Wlać do sosjerki. Ułożyć karpia na półmisku. Migdały uprażyć na suchej patelni. Rybę udekorować cytryną, migdałami i plastrami marchewki. Tak samo robi się leszcza i lina na szaro. Można też w zrobiony sos włożyć surowe dzwonka i dusić.  

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje