Wigilia po staropolsku
Tradycyjne dania na świąteczny stół.
Karp w migdałach
Sposób przygotowania
1. Oczyściwszy karpia, posolić. Ugotować włoszczyznę w wodzie lub piwie, tj. pietruszkę, seler, por, marchew. Wrzucić w ten smak jednego grzyba, parę cebul, sól, pieprz, ziele angielskie. I tym zimnym smakiem zalać rybę w rondlu. Wrzucić cytrynowej skórki, kawałek skórki z chleba żytniego i ugotować na mocnym ogniu.
2. Osobno ugotować do zrumienienia łyżkę masła z łyżką mąki, rozprowadzić smakiem, w którym gotowała się ryba, dolawszy do smaku kieliszek wina francuskiego i soku z pół cytryny.
3. Odparować sos, żeby był gęsty. Wlać do sosjerki. Ułożyć karpia na półmisku. Migdały uprażyć na suchej patelni. Rybę udekorować cytryną, migdałami i plastrami marchewki. Tak samo robi się leszcza i lina na szaro. Można też w zrobiony sos włożyć surowe dzwonka i dusić.
Zupa grzybowa
Sposób przygotowania
1. Wziąwszy pewną ilość grzybów suszonych, rachując trzy na osobę, po sparzeniu i wymyciu nastawić w wodzie, włożyć obraną włoszczyznę, przyprawy, kilka cebul, gotować. Przecedzić. Grzyby poszatkować z cebulą, przyprawić.
2. Mąkę zalać wrzątkiem, wymieszać, dolać zimnej wody, posolić, wyrobić ciasto. Formować kółka, nadziewać farszem, zaklejać, gotować we wrzątku. Podawać z zupą.
Paszteciki z grzybami
Sposób przygotowania
1. Funt mąki, pół funta wypłukanego w zimnej wodzie masła tak, aby stężało, 2 jajka, kilka łyżek wody wyrobić razem dobrze. Rozwałkować ciasto złożone znowu rozwałkować cienko i wykrawać nożem długie prostokąty, których brzegi posmarować białkiem.
2. Ugotować grzyby suszone. Zagotować łyżkę śmietany, włożyć wątróbkę rybną, pieprz, sól, garść bułki tartej. Dusić kilka minut. Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce, usmażyć z krojoną w kostkę cebulą, pieprzem i solą. Dodać posiekane gotowane suszone grzyby i zmiażdżoną widelcem wątróbkę. Wymieszać. Na środku prostokąta ciasta kłaść farsz, zawinąć w rulon, kroić na paszteciki. Po wierzchu posmarować żółtkiem, posypać sezamem. Wstawić w gorący piec na pół godziny.