Reklama

Reklama

Wigilijne specjały kucharzy MasterChefa

Przygotowanie wigilijnej kolacji, na której zgodnie z tradycją powinno pojawić się dwanaście potraw, bywa wyzwaniem. Ułatwieniem i miłym urozmaiceniem mogą być przepisy uczestników MasterChefa!

Barszcz na zakwasie

Składniki

  • 2 kg buraków
  • 4 litry wody
  • 4 łyżki soli niejodowanej
  • 5-8 ząbków czosnku
  • 4-5 listków laurowych
  • kilka ziarenek
  • ziela angielskiego

Składniki - dodatkowo

  • esencjonalny warzywny bulion
  • sól
  • pieprz
  • ocet
  • cukier
  • suszony majeranek

Sposób przygotowania

1. Wodę zagotuj z solą niejodowaną, przestudź. Buraki obierz i pokrój w plasterki. Włóż je do szklanego albo kamionkowego naczynia, przekładając obranymi ząbkami czosnku, zielem i listkami. Ostatnią warstwę powinny stanowić buraki. 

2. Całość zalej posoloną wodą, tak by wszystkie składniki były przykryte. Przykryj gazą i odstaw na 5-7 dni w ciepłe miejsce. Codziennie mieszaj i zbieraj pianę, która utworzy się na powierzchni zakwasu. Potem zakwas przecedź, zlej do butelki, trzymaj w lodówce. Bulion zagotuj, wymieszaj z zakwasem. Barszcz przypraw solą, pieprzem, cukrem i octem. Posyp majerankiem. Mocno podgrzej. 

MAGDALENA WAŚ uczestniczka 8. edycji programu MasterChef

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje