Reklama

Reklama

Wigilijne specjały kucharzy MasterChefa

Przygotowanie wigilijnej kolacji, na której zgodnie z tradycją powinno pojawić się dwanaście potraw, bywa wyzwaniem. Ułatwieniem i miłym urozmaiceniem mogą być przepisy uczestników MasterChefa!

Barszcz na zakwasie

Składniki

  • 2 kg buraków
  • 4 litry wody
  • 4 łyżki soli niejodowanej
  • 5-8 ząbków czosnku
  • 4-5 listków laurowych
  • kilka ziarenek
  • ziela angielskiego

Składniki - dodatkowo

  • esencjonalny warzywny bulion
  • sól
  • pieprz
  • ocet
  • cukier
  • suszony majeranek

Sposób przygotowania

1. Wodę zagotuj z solą niejodowaną, przestudź. Buraki obierz i pokrój w plasterki. Włóż je do szklanego albo kamionkowego naczynia, przekładając obranymi ząbkami czosnku, zielem i listkami. Ostatnią warstwę powinny stanowić buraki. 

2. Całość zalej posoloną wodą, tak by wszystkie składniki były przykryte. Przykryj gazą i odstaw na 5-7 dni w ciepłe miejsce. Codziennie mieszaj i zbieraj pianę, która utworzy się na powierzchni zakwasu. Potem zakwas przecedź, zlej do butelki, trzymaj w lodówce. Bulion zagotuj, wymieszaj z zakwasem. Barszcz przypraw solą, pieprzem, cukrem i octem. Posyp majerankiem. Mocno podgrzej. 

MAGDALENA WAŚ uczestniczka 8. edycji programu MasterChef

Reklama

Kapusta z fasolą

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 10 dag grzybów suszonych
  • 50 dag suchych ziaren białej fasoli
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5-6 ziarenek czarnego pieprzu ew. sól

Sposób przygotowania

1. Fasolę przebierz, przesyp na sitko i opłucz. Przełóż do garnka, zalej przegotowaną zimną wodą, odstaw na noc do namoczenia. Grzyby także zalej woda (przegotowaną i przestudzoną). Odstaw do namoczenia na noc. Następnego dnia namoczoną fasolę i grzyby ugotuj do miękkości (w osobnych garnkach). 

2. Kapustę kiszoną podziel na dwie porcje. Jedną z nich opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Ponownie wymieszaj obie porcje kapusty. Włóż do garnka. Zalej niewielką ilością wody. Powinno jej być tylko tyle, by kapusta była przykryta. Dołóż listki laurowe oraz ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego. 

3. Ugotowane grzyby pokrój w cienkie paseczki. Dodaj do kapusty z przyprawami. Garnek postaw na ogniu. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 30 minut. Następnie dodaj ugotowaną fasolę. Dobrze wymieszaj. Gotuj jeszcze 15 minut. Ew. posól. 

4. Jeśli chcesz, by smak grzybów był jeszcze bardziej wyczuwalny, kilka suszonych grzybów zmiel w młynku do kawy i przypraw nimi kapustę. W ten sam sposób możesz także wzmocnić smak wigilijnej zupy grzybowej. 

Kapusta z grzybami

Czas przyrządzenia: ok. 120 minut
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 8 dag suszonych podgrzybków (najlepiej tylko kapelusze)
  • 1 cebula
  • 1/2 kostki (10 dag) masła
  • 5 listków laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • mielony czarny pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

1. Suszone grzyby umyj, zalej wcześniej przegotowaną i wystudzoną wodą. Odstaw do namoczenia na noc. Następnego dnia ugotuj do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Odcedź. Wywar zachowaj do gotowania kapusty. Małe grzyby pozostaw w całości, a większe sztuki potnij na spore kawałki. 

2. Kapustę kiszoną opłucz na sitku pod bieżącą wodą, osącz, ew. mocno odciśnij. Następnie potnij na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka. Dołóż do niej listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Zalej wywarem z gotowania grzybów i ew. taką ilością przegotowanej, gorącej wody, by kapusta była przykryta. Podgrzewaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem przez 40 minut. W czasie gotowania od czasu do czasu kapustę energicznie zamieszaj, by nie przywarła do dna garnka. 

3. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i mieszając, usmaż ją na szklisto. Następnie dodaj ugotowane grzyby. Smaż razem kilka minut. 

4. Podsmażone grzyby z cebulką dodaj do kapusty. Ponownie doprowadź do wrzenia. Przypraw na pikantnie pieprzem i solą.  

DAMIAN SOBEK Finalista z 6. edycji programu MasterChef


Zabielana grzybowa

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 5 dag suszonych borowików
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • 5 średnich ziemniaków
  • 5 szkl. bulionu warzywnego
  • 2/3 szkl. słodkiej śmietany 30 proc.
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • natka pietruszki lub koperek do posypania lew. mrożone grzyby do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Suszone grzyby przebierz, opłucz na sitku. Potem zalej przegotowaną i wystudzoną wodą, tak by były przykryte. Odstaw na noc do namoczenia. Warzywa obierz. Cebulę posiekaj, ziemniaki potnij w średnią kostkę, a marchewkę zetrzyj albo pokrój w cienkie plasterki. 

2. W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż marchewkę. Smaż razem jeszcze chwilę, mieszając. Dołóż ziemniaki oraz namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Dolej bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj do miękkości (ok. 30 minut). 

3. Pod koniec wlej śmietanę. Przypraw solą i pieprzem. Posyp posiekaną zieleniną i ew. udekoruj ugotowanymi mrożonymi grzybami. 

Rumiane krokiety

Składniki - ciasto naleśnikowe

  • 2 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 szkl. mąki pszennej (typ 450 lub 500)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szkl. oleju

Składniki - farsz

  • 1 i 1/2 kg mrożonych grzybów
  • 2 duże cebule
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 5 listków lubczyku
  • sól
  • pieprz

Składniki - dodatkowo

  • 4 jajka
  • bułka tarta
  • olej

Sposób przygotowania

1. Przygotuj ciasto naleśnikowe: do wysokiego naczynia wsyp mąkę. Wbij jajka. Wlej mleko oraz wodę. Dodaj sól i olej. Całość zmiksuj na gładkie ciasto (bez grudek). Naczynie z ciastem przykryj i odstaw na minimum 30 minut, by mąka spęczniała. 

2. Farsz: grzyby rozmroź, pokrój je w cienkie paski. Cebule obierz, posiekaj. Listki lubczyku umyj, osusz, posiekaj. Suszone grzyby zmiel na proszek w młynku do kawy albo pieprzu. Patelnię rozgrzej, podsmaż na niej cebulę z mrożonymi grzybami i lubczykiem. Zmniejsz płomień, duś bez przykrycia przez 20 minut, by prawie cała woda wyparowała. Wsyp zmielone grzyby. Smaż dalej 3-4 minuty. Przypraw na pikantnie solą oraz pieprzem. 

3. Rozgrzej dużą patelnię. Wylewaj na nią porcje ciasta, równomiernie je rozprowadzając. Smaż cienkie naleśniki. Na każdym rozłóż porcję nadzienia. Ciasno zwiń. Krokiety panieruj w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smaż na oleju na rumiano ze wszystkich stron

ADRIAN ADAMCZYK Uczestnik 8. edycji programu MasterChef

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje