Wigilijne specjały kucharzy MasterChefa

Barszczyk wigilijny
Barszczyk wigilijny 123RF/PICSEL

Barszcz na zakwasie

Składniki

  • 2 kg buraków
  • 4 litry wody
  • 4 łyżki soli niejodowanej
  • 5-8 ząbków czosnku
  • 4-5 listków laurowych
  • kilka ziarenek
  • ziela angielskiego

- dodatkowo

  • esencjonalny warzywny bulion
  • sól
  • pieprz
  • ocet
  • cukier
  • suszony majeranek

Sposób przygotowania

Kapusta z fasolą
Kapusta z fasolą123RF/PICSEL

Kapusta z fasolą

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 10 dag grzybów suszonych
  • 50 dag suchych ziaren białej fasoli
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5-6 ziarenek czarnego pieprzu ew. sól
8 porcji

Sposób przygotowania

Kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami123RF/PICSEL

Kapusta z grzybami

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 8 dag suszonych podgrzybków (najlepiej tylko kapelusze)
  • 1 cebula
  • 1/2 kostki (10 dag) masła
  • 5 listków laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • mielony czarny pieprz
  • sól
6 porcji

Sposób przygotowania

Zupa grzybowa
Zupa grzybowa123RF/PICSEL

Zabielana grzybowa

Składniki

  • 5 dag suszonych borowików
  • 2 łyżki masła
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • 5 średnich ziemniaków
  • 5 szkl. bulionu warzywnego
  • 2/3 szkl. słodkiej śmietany 30 proc.
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • natka pietruszki lub koperek do posypania lew. mrożone grzyby do dekoracji
6 porcji

Sposób przygotowania

Krokiety z grzybami
Krokiety z grzybami123RF/PICSEL

Rumiane krokiety

Składniki

- ciasto naleśnikowe

  • 2 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 szkl. mąki pszennej (typ 450 lub 500)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szkl. oleju

- farsz

  • 1 i 1/2 kg mrożonych grzybów
  • 2 duże cebule
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 5 listków lubczyku
  • sól
  • pieprz

- dodatkowo

  • 4 jajka
  • bułka tarta
  • olej

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?