Reklama

Reklama

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami z grzybami oraz kapustą

Przygotujesz go w czasie o połowę krótszym, niż zazwyczaj.

Składniki

  • 1 litr barszczu czerwonego np. Profi w kartonie

Składniki - farsz

  • 60 g suszonych grzybów
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz

Składniki - ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 120 ml wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.

Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości, odcedzić i posiekać. Kapustę ugotować, odcedzić i posiekać. Na maśle zarumienić cebulę, dodać grzyby z kapustą i smażyć przez 10 minut na małym ogniu.

Ciasto rozwałkować, wyciąć kwadraty, nałożyć farsz i zlepić uszka. Gotować w osolonej wodzie przez 5 - 7 minut, aż do wypłynięcia. W międzyczasie podgrzać dowolną ilość barszczu w mikrofalówce lub na kuchence. Podawać z odcedzonymi uszkami.

Reklama

Smacznego!


INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy