Wigilijny hit. Anna Lewandowska robi pierogi bez ważnego składnika

Wigilia Bożego Narodzenia już za kilka dni. To ostatni moment na świąteczne zakupy, pakowanie prezentów oraz przygotowywanie smakowitych potraw. Jeśli w świątecznym planie nadal widnieje lepienie pierogów, zastąp je w tym roku wersją bezglutenową, do której przepis wymyśliła Anna Lewandowska.

Internet podbija przepis na wigilijne pierogi Anny Lewandowskiej
Internet podbija przepis na wigilijne pierogi Anny Lewandowskiej123RF/PICSEL

Niezwykłe pierogi Anny Lewandowskiej

Lista wigilijnych potraw w wielu domach od pokoleń pozostaje niezmienna. Z biegiem czasu coraz chętniej sięgamy po pewne urozmaicenia i pozwalamy sobie na drobne odstępstwa od tradycji. Zaczynamy bardziej zwracać uwagę na wpływ na zdrowie oraz kaloryczność każdego z dań.

Pierogi to jedno z bardziej lubianych i chętniej zjadanych dań podczas rodzinnej Wigilii. Jeśli chcemy dochować tradycji, a przy tym wykonać ich mniej tuczącą wersję, sięgnijmy po wigilijne pierogi z przepisu Anny Lewandowskiej, polskiej sportsmenki i trenerki personalnej. Jak je wykonać?

Przygotuj w domu wigilijne danie trenerki

W daniu Anny Lewandowskiej nie znajdziemy mąki pszennej
W daniu Anny Lewandowskiej nie znajdziemy mąki pszennej123RF/PICSEL

Receptura stworzona przez Annę Lewandowską jest bardzo zbliżona do tradycyjnych pierogów. Warto sprawdzić, czy wyjdą równie smaczne, jak ich bardziej popularna wersja.

Receptura ciasta:

  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 250 g mąki z tapioki
  • 80 g skrobi ziemniaczanej
  • 160 g mąki ryżowej
  • 300 ml wrzątku
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 60 ml oleju kokosowego rozpuszczonego w 10 ml wrzącej wody

Składniki na farsz:

  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 250 g grzybów suszonych
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 liść laurowy
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie ciasta:

  1. Przygotowanie wigilijnych pierogów Anny Lewandowskiej zaczynamy od namoczenia grzybów. Najlepiej przeznaczyć na to minimum 2 godziny.
  2. Kiedy grzyby się moczą, przygotowujemy ciasto. Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki, wlewamy 150 ml wrzątku i olej kokosowy. Mieszamy do połączenia składników, a następnie dolewamy resztę wody.
  3. Całość ugniatamy do momentu uzyskania jednolitego i sprężystego ciasta. Jeśli wyjdzie zbyt suche, możemy dolać jeszcze odrobinę wody. Gotowe zawijamy szczelnie w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.

Przygotowanie farszu:

  1. W czasie kiedy ciasto odpoczywa w lodówce, zabieramy się za przygotowanie domowego farszu. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i podsmażamy cebulę. Dodajemy pozostałe składniki oraz startą marchew i dusimy pod przykryciem przez 35 minut.
  2. Namoczone grzyby z wodą wlewamy do czystego garnka i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. Pod sam koniec wyławiamy liść laurowy, odlewamy wywar, a grzyby drobno siekamy. Łączymy je ze składnikami na patelni i chwilę razem podgrzewamy.
  3. Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto i wykrawamy szklanką niewielkie placki. Nadziewamy je farszem, zlepiamy i wrzucamy do gotującej się wody. Tak przygotowane pierogi według przepisu Anny Lewandowskiej błyskawicznie znikną z wigilijnego stołu.
Jak zrobić pierogi ruskie?Interia Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas