Wigilijny hit. Anna Lewandowska robi pierogi bez ważnego składnika

Internet podbija przepis na wigilijne pierogi Anny Lewandowskiej
Internet podbija przepis na wigilijne pierogi Anny Lewandowskiej123RF/PICSEL

Niezwykłe pierogi Anny Lewandowskiej

Przygotuj w domu wigilijne danie trenerki

W daniu Anny Lewandowskiej nie znajdziemy mąki pszennej
W daniu Anny Lewandowskiej nie znajdziemy mąki pszennej123RF/PICSEL
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 250 g mąki z tapioki
  • 80 g skrobi ziemniaczanej
  • 160 g mąki ryżowej
  • 300 ml wrzątku
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 60 ml oleju kokosowego rozpuszczonego w 10 ml wrzącej wody
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 250 g grzybów suszonych
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 liść laurowy
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • świeżo zmielony pieprz
  1. Przygotowanie wigilijnych pierogów Anny Lewandowskiej zaczynamy od namoczenia grzybów. Najlepiej przeznaczyć na to minimum 2 godziny.
  2. Kiedy grzyby się moczą, przygotowujemy ciasto. Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki, wlewamy 150 ml wrzątku i olej kokosowy. Mieszamy do połączenia składników, a następnie dolewamy resztę wody.
  3. Całość ugniatamy do momentu uzyskania jednolitego i sprężystego ciasta. Jeśli wyjdzie zbyt suche, możemy dolać jeszcze odrobinę wody. Gotowe zawijamy szczelnie w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.
  1. W czasie kiedy ciasto odpoczywa w lodówce, zabieramy się za przygotowanie domowego farszu. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i podsmażamy cebulę. Dodajemy pozostałe składniki oraz startą marchew i dusimy pod przykryciem przez 35 minut.
  2. Namoczone grzyby z wodą wlewamy do czystego garnka i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. Pod sam koniec wyławiamy liść laurowy, odlewamy wywar, a grzyby drobno siekamy. Łączymy je ze składnikami na patelni i chwilę razem podgrzewamy.
  3. Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto i wykrawamy szklanką niewielkie placki. Nadziewamy je farszem, zlepiamy i wrzucamy do gotującej się wody. Tak przygotowane pierogi według przepisu Anny Lewandowskiej błyskawicznie znikną z wigilijnego stołu.
Jak zrobić pierogi ruskie?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?