Wilgotne ciasto dyniowe
Idealny jesienny deser. Smakuje wyśmienicie!
Sposób przygotowania
Tortownicę o średnicy 22-24 cm posmarować masłem, spód wyłożyć dodatkowo papierem do pieczenia.
Dynię obrać, pokroić na kawałki, upiec w piekarniku i zblendować.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać, odłożyć.
Do garnka włożyć pokrojone na kawałeczki masło, roztopić na małym ogniu co chwilę mieszając (nie podgrzewać za mocno).
Dodać cukier oraz cukier wanilinowy, wymieszać. Odstawić z ognia.
Mus z dyni włożyć do miski, dodać skórkę z mandarynki i wlać roztopione masło z cukrem, całość wymieszać, ostudzić.
Odłożyć pół szklanki otrzymanej masy na polewę. Do reszty dodać żółtka, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i znów wymieszać na jednolitą masę.
Białka ubić na idealnie sztywną pianę i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Polewa: rozpuścić czekoladę i polać po cieście gdy będzie już ostudzone. Można też dodać na wierzch bitą śmietanę.