Reklama

Reklama

Wilgotne ciasto dyniowe

Idealny jesienny deser. Smakuje wyśmienicie!

Składniki

  • 250 ml pieczonej, zmiksowanej dyni
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • skórka starta z 2 mandarynek
  • 3 jajka, oddzielnie żółtka od białek

Składniki - polewa

  • 50 g białej czekolady

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 22-24 cm posmarować masłem, spód wyłożyć dodatkowo papierem do pieczenia. 

Reklama

Dynię obrać, pokroić na kawałki, upiec w piekarniku i zblendować.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać, odłożyć.

Do garnka włożyć pokrojone na kawałeczki masło, roztopić na małym ogniu co chwilę mieszając (nie podgrzewać za mocno). 

Dodać cukier oraz cukier wanilinowy, wymieszać. Odstawić z ognia.

Mus z dyni włożyć do miski, dodać skórkę z mandarynki i wlać roztopione masło z cukrem, całość wymieszać, ostudzić. 

Odłożyć pół szklanki otrzymanej masy na polewę. Do reszty dodać żółtka, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i znów wymieszać na jednolitą masę.

Białka ubić na idealnie sztywną pianę i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać łyżką.

Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Polewa: rozpuścić czekoladę i polać po cieście gdy będzie już ostudzone. Można też dodać na wierzch bitą śmietanę. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje