Wilgotne ciasto jogurtowe ze śliwkami. Cała blacha znika błyskawicznie

Tomasz Hirkyj

Opracowanie Tomasz Hirkyj

Wilgotne ciasto jogurtowe ze śliwkami, to zawsze dobry pomysł, kiedy domownicy domagają się czegoś słodkiego. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a wychodzi zawsze. Wystarczy tylko wymieszać ze sobą składniki i włożyć do pieca. Sekretem tego wypieku jest jogurt oraz kubeczek po nim. To właśnie ten przedmiot przydaje się do odmierzania idealnej ilości składników. Wilgotne ciasto jogurtowe ze śliwkami: oto dokładny przepis.

Wilgotne ciasto ze śliwkami przygotowuje się w parę chwil. Zawsze wychodzi
Wilgotne ciasto ze śliwkami przygotowuje się w parę chwil. Zawsze wychodzi123RF/PICSEL

Ciasto jogurtowe to zawsze dobra opcja

Ciasto jogurtowe charakteryzuje się prostotą i łatwością, dlatego jest tak popularne nawet przez tych, którzy są z pieczeniem na bakier. Taki wypiek najlepiej smakuje z owocami, a najlepiej śliwkami, bo nie rozpadają się podczas pieczenia, a wnętrze nadal pozostaje wilgotne. Oczywiście, jeśli akurat śliwek pod ręką nie mamy, to można zastąpić je innymi, które są akurat dostępne. Ogranicza nas tak naprawdę wyobraźnia.

Sekretem tego przepisu jest, jak już zostało wspomniane, jogurt i kubeczek po nim. Przyda się do odmierzania składników.

Wilgotne ciasto jogurtowe ze śliwkami: Składniki

Produkty "mokre":

  • mały kubeczek jogurtu
  • kubeczek oleju
  • trzy jajka

Suche składniki:

  • trzy kubeczki mąki pszennej
  • dwa kubeczki cukru
  • kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego

Do tego:
Kilka śliwek oraz cukier puder do posypania wierzchu.

Jak zrobić wilgotne ciasto jogurtowe ze śliwkami?

Przygotowanie wilgotnego ciasta jest banalne: w jednej misce trzeba umieścić mokre skladniki oraz dokładnie wymieszać, a w drugiej mąkę przesiać, dodać pozostałe sypkie produkty oraz wymieszać. Po tych czynnościach nie pozostaje nic innego, jak połączyć zawartości obu naczyń i za pomocą szpatułki krótko, ale dokładnie, całość wymieszać do połączenia składników.

Ciasto wystarczy teraz przelać do formy, na wierzchu umieścić przekrojone na połówki śliwki i wstawić do pieca.

Jak długo piec wilgotne ciasto? Wystarczy 35 minut w 180 stopniach.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas