Ciasto "styropian". Internet oszalał na punkcie serników bez sera

Sernik to jedno z bardziej lubianych ciast, ostatnio internet podbija lżejsza wersja tego wypieku nazywana ciastem "styropian”, czyli sernik bez sera. Dowiedz się, jak przygotować ten mniej kaloryczny deser.

Udawany sernik, czyli ciasto stryopian z brzoskiwniami
Udawany sernik, czyli ciasto stryopian z brzoskiwniamiolbann123RF/PICSEL

Sernik bez sera, czyli ciasto "styropian"

Słowo "styropian" nie kojarzy się może zbyt apetycznie, ale przepis na sernik bez sera bije rekordy popularności. Słodką masę przygotowuje się w tym przypadku z białek i jogurtu. Produkty, których będziesz potrzebować do wykonania słodkiego, kruchego spodu do ciasta "styropian" to:

  • 250 g schłodzonego masła (lub margaryny)    
  • 100 g drobnego cukru    
  • 5 żółtek     
  • 450 g mąki pszennej    
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Oprócz tego musisz przygotować także składniki na puszystą masę na sernik bez sera, czyli:

  • 1 litr jogurtu naturalnego np. typu greckiego, temperatura pokojowa    
  • 200 g cukru    
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru    
  • 5 białek    
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie lub alternatywnie wiśni w cukrze

Ciasto “styropian": Przepis

Jak przygotować ciasto "styropian"? Przepis na ten wspaniały wypiek jest stosunkowo prosty:

  1. Żółtka wymieszaj z cukrem, dodaj pokrojoną w drobną kostkę margarynę i zagnieć z żółtkami, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zagniataj do wyrobienia jednolitej masy i podziel na dwie części.

  • Jedną z nich owiń w folię aluminiową lub spożywczą i włóż do zamrażarki.

  • Drugą część ciasta rozwałkuj i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach i włóż na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wyjmij gdy spód sernika bez sera będzie rumiany.

  • Owoce odcedź na sitku.

  • W tym czasie możesz przejść do przygotowania masy ciasta “styropian". Przepis zakłada wymieszanie jogurtu z cukrem przy pomocy trzepaczki, a następnie dodanie budyni i solidne ich rozmieszanie z masą.

  • W kolejnym kroku należy ubić białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie wymieszać łyżką z jogurtem.

  • Masę wyłóż na zarumieniony spód (nie może być gorący!), a na wierzchu ułóż brzoskwinie. Wyjmij drugą część ciasta z zamrażalnika i zetrzyj ją na grubej tarce, tworząc w ten sposób kruszonkę, która będzie stanowiła wierzchnią warstwę ciasta.

  • Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę. Po tym czasie uchyl drzwiczki urządzenia i pozostaw ciasto "styropian" do ostygnięcia.

  • Smacznego! 

    Zobacz również:

    „Zbliżenia”. Krzysztof Skiba: Humor i energię odziedziczyłem po mamieINTERIA.PL
    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
    Dołącz do nas