Winny czosnek
Pyszny i zdrowy czosnek w zalewie z octem winnym wspomoże twoją odporność w okresie jesienno-zimowym, a także doda wyjątkowego smaku serwowanym potrawom.

Składniki
- 4 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/4 szklanki octu winnego
- 15 dag cukru
- po 1 łyżce soli i pieprzu
- 2 strąki chili
- 20 dużych główek czosnku
- 3 liście laurowe
- oliwa
- estragon
Sposób przygotowania:
1. Wino wlej do garnka. Dodaj 1/4 szklanki octu winnego. Wsyp 15 dag (niepełna szklanka) cukru i czubatą łyżkę soli. Zagotuj składniki. 2. Papryczki chili umyj pod bieżącą wodą, pozostaw w całości. Opłucz kilka gałązek estragonu. Wrzuć do gotującej się zalewy razem z chili, liśćmi laurowymi oraz mielonym czarnym pieprzem. 3. Ząbki czosnku obierz z osłonek. Wrzuć do gotującej się zalewy i zaraz zdejmij garnek z ognia. Przykryj go pokrywką i odstaw na noc. Następnego dnia całość ponownie doprowadź do wrzenia. Gotuj 2-3 minuty, ostudź. Czosnek ułóż w wyparzonych słoikach, zalej ostudzoną zalewą. Do każdego słoika wlej na wierzch po łyżce oliwy, zamknij.