Wiosenna sałatka z buraczkami
Znacznie szybsza niż jarzynowa – mniej krojenia!
Składniki:
●3 średniej wielkości buraki
●marchewka
●3 ugotowane na twardo jajka
●2 ogórki kiszone
●puszka kukurydzy
●2 ząbki czosnku
●2 łyżki majonezu
●pęczek natki pietruszki
●pęczek szczypiorku
●sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Buraczki i marchewkę umyj, owiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku do miękkości (ok. 40 min). Następnie ostudź i obierz ze skórki, po czym pokrój w kostkę. Odłóż 1-1,5 jajka do dekoracji, resztę pokrój w kostkę. Tak samo pokrój ogórki. Kukurydzę odsącz, a czosnek przeciśnij przez praskę.
2. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj, dopraw solą, pieprzem oraz majonezem. Dodaj posiekaną natkę i część posiekanego szczypiorku. Na wierzchu sałatki ułóż pokrojone w ćwiartki odłożone jajka, oprósz je solą, pieprzem, posyp resztą szczypiorku.