Wiosenna sałatka z rzodkiewką

Wielkanoc to nie tylko potrawy z jaj czy słodkie wypieki. Pamiętajmy, że wiosenne święta jak żadne inne sprzyjają serwowaniu nowalijek, w różnych postaciach. Rzodkiewki, szczypiorek, sałata - po nie zawsze warto sięgnąć.

Sałatka z jajkiem
Sałatka z jajkiem123RF/PICSEL

Rzodkiewki mają mało kalorii (16 kcal w 100 g), a są skarbnicą witamin i minerałów, m.in. potasu, dlatego powinni włączyć je do diety zwłaszcza nadciśnieniowcy. Poza tym rzodkiewki zawierają sporo związków siarki, przez co wzmocnią wypadające włosy i łamiące się paznokcie. Rzodkiewki także są nieocenione, jeśli chodzi o pobudzenie apetytu. Te drobne, niepozorne warzywa zawierają mnóstwo witamin: C, A, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, a ponadto minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, siarkę, potas, sód i cynk.

Z dodatkiem rzodkiewek możemy przyrządzić pyszną sałatkę, która sprawdzi się także na wielkanocnym stole. Do jej przygotowania potrzebujemy: 3-4 jajka, 10 dkg szynki, długi ogórek, pęczek rzodkiewek, pęczek szczypiorku, 2 łyżki majonezu, łyżkę gęstego jogurtu naturalnego, sól i pieprz.

Jajka gotujemy na twardo. Wszystkie warzywa myjemy, ogórek obieramy, siekamy szczypiorek. Składniki sałatki, a więc rzodkiewki, jajko, ogórek, szynkę kroimy w kostkę podobnej wielkości. Mieszamy z majonezem i jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem sałatkę dobrze jest schłodzić w lodówce.

Kto woli sałatkę z rzodkiewek bez szynki czy majonezu, może przyrządzić jej jarską wersję. Używamy wtedy rzodkiewek, szczypiorku, jajek na twardo, młodej cebulki. Posiekane składniki łączymy ze sobą, dodając ziarnisty serek wiejski, a jego ilość dostosowujemy do własnych upodobań (1 lub 2 opakowania). Doprawiamy solą i pieprzem, dekorujemy plasterkami rzodkiewek.

Ostrzejsza będzie sałatka przyrządzona z pora (biała część), rzodkiewek, kukurydzy z puszki i jajek na twardo. Pokrojone składniki mieszamy z odrobiną majonezu, doprawiamy solą i pieprzem.

Jeśli nie zdołamy zjeść wszystkich zakupionych rzodkiewek, nie wyrzucajmy ich. Te lekko zwiędnięte rzodkiewki możemy po prostu zakisić. Do słoika wrzucamy rzodkiewki i np.: liście od kalafiora, czosnek, młode marchewki czy paprykę. Kiszone rzodkiewki mają wspaniały smak i piękny, różowy kolor (także w środku). Idealna baza do następnych sałatek lub jako dodatek do kanapek. (PAP Life)

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas