Wiosenna zapiekanka z serem żółtym
Pomysł na zdrowy obiad.

Składniki
- ½ brokułu
- ½ kalafiora
- 300 g fasolki szparagowej
- 1 średnia marchewka
- 10 pomidorków koktajlowych
- 100 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 450 ml rosołu lub wywaru warzywnego
- 100 ml słodkiej śmietanki 18%
- 100 g sera żółtego Edamskiego np. MSM Mońki
- ½ pęczka świeżego koperku
- ½ pęczka świeżego szczypiorku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Brokuł i kalafior rozdzielić na różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku na 1 minutę, a następnie odcedzić. Fasolkę i marchewkę pokrojoną w cząstki ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Tak przygotowane warzywa umieścić w naczyniu do zapiekania.
W rondelku roztopić masło i dodać mąkę. Gdy zacznie się smażyć, zalać zimnym rosołem i mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać śmietankę, sok z cytryny i przyprawy do smaku. Na koniec dodać posiekany koperek, szczypiorek, wymieszać i wlać do wcześniej przygotowanych warzyw. Całość posypać starkowanym na grubym oczku serem. Pomidorki koktajlowe przeciąć na pół i ułożyć na serze rozcięciem do góry. Tak przygotowaną zapiekankę zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez około 30 minut.
Smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy