Wiosenne burgery z sadzonym jajkiem i bekonem
Jeśli chcesz nadać burgerom bardziej wyrafinowany smak, zastąp sałatę rukolą, a bekon – ogonówką brandenburską.
Sposób przygotowania
1. Przekrój bułki na pół, ale nie do końca. Środek bułki posmaruj oliwą i podgrzej na patelni grillowej do uzyskania odpowiedniej chrupkości.
2. Spód bułki posmaruj łyżeczką majonezu, ułóż listki sałaty, pomidor i krążki fioletowej cebuli.
3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na rumiano plasterki bekonu.
4. Dolej więcej oleju i gdy się mocno rozgrzeje, wbijaj kolejno po jajku. Smaż wolno, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Przekładaj jajka na bułkę, posyp solą i pieprzem, posiekanym szczypiorkiem. Od razu podawaj.