Wiosenne burgery z sadzonym jajkiem i bekonem

Jeśli chcesz nadać burgerom bardziej wyrafinowany smak, zastąp sałatę rukolą, a bekon – ogonówką brandenburską.

Buergery z jajkiem
Buergery z jajkiem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Przekrój bułki na pół, ale nie do końca. Środek bułki posmaruj oliwą i podgrzej na patelni grillowej do uzyskania odpowiedniej chrupkości. 

2. Spód bułki posmaruj łyżeczką majonezu, ułóż listki sałaty, pomidor i krążki fioletowej cebuli. 

3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na rumiano plasterki bekonu. 

4. Dolej więcej oleju i gdy się mocno rozgrzeje, wbijaj kolejno po jajku. Smaż wolno, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Przekładaj jajka na bułkę, posyp solą i pieprzem, posiekanym szczypiorkiem. Od razu podawaj.

Co Polacy kochają w Wielkanocy?INTERIA.PL
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas