Reklama

Reklama

Wiosenne burgery z sadzonym jajkiem i bekonem

Jeśli chcesz nadać burgerom bardziej wyrafinowany smak, zastąp sałatę rukolą, a bekon – ogonówką brandenburską.

Składniki

  • 4 bułki pełnoziarniste
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 8 plasterków pomidora
  • kilka listków sałaty
  • 4 plasterki bekonu
  • 4 łyżki majonezu
  • fioletowa cebula

Sposób przygotowania

1. Przekrój bułki na pół, ale nie do końca. Środek bułki posmaruj oliwą i podgrzej na patelni grillowej do uzyskania odpowiedniej chrupkości. 

2. Spód bułki posmaruj łyżeczką majonezu, ułóż listki sałaty, pomidor i krążki fioletowej cebuli. 

3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na rumiano plasterki bekonu. 

4. Dolej więcej oleju i gdy się mocno rozgrzeje, wbijaj kolejno po jajku. Smaż wolno, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Przekładaj jajka na bułkę, posyp solą i pieprzem, posiekanym szczypiorkiem. Od razu podawaj. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje