Wiosenne ciasto z warzywami
Samo zdrowie.
Składniki na 4 porcje:
- 250 g mąki
- sól
- 5 łyżek oliwy
- Pół kostki drożdży
- 375 g kalafiora
- 250 g marchewki
- 100 g sera Raclette
- pęczek zielonej cebulki
- pół pęczka trybulki
- 3 jajka
- 100 g śmietany
- pieprz
- 50 g płatków migdałowych
- tłuszcz i mąka do formy
Przygotowanie:
Mąkę, pół łyżeczki soli i oliwę z oliwek umieścić w misce. Drożdże rozpuścić w 250 ml ciepłej wody, również wlać do miski i wszystko wyrobić za pomocą robota kuchennego. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Kalafiora podzielić na różyczki. Marchewki obrać, poprzekrawać wzdłuż. Marchewki obgotować w osolonej wodzie przez 10 minut, a kalafiora przez 5 minut. Ostudzić. Ciasto wyrobić ponownie. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto do wymiarów 24x33 cm i ułożyć w przygotowanej formie (119x27 cm). Brzegi docisnąć. Marchewkę i kalafiora ułożyć na cieście i odstawić na 15 minut. Ser zetrzeć, zioła posiekać. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać ser i zioła. Mieszankę wlać do formy i wszystko wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 35-40 minut. Płatki migdałowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Posypać nimi gotowe ciasto.
Czas przygotowania: 90 minut
Jedna porcja zawiera: 2890 kJ/690 kcal