Wiosenne kanapki z zieloną pastą

Nie masz pomysłu na śniadanie dla rodziny? Proponujemy kanapki z pyszną pastą.

Takie kanapki pysznie smakują
Takie kanapki pysznie smakują 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 dojrzałe awokado
  • 20 dag startego parmezanu
  • ½  puszki groszku zielonego
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 10 listków bazylii
  • kilka listków mięty sól i pieprz do smaku
  • sok z cytryny
  • 6 jaj przepiórczych
  • opakowanie chleba kanapkowo-tostowego (np. Dan Cake)

Przygotowanie:

Groszek odsączmy z zalewy. Dodajemy do miski, a wraz z nim wydrążone awokado, starty parmezan oraz listki mięty i bazylii. Całość blendujemy. Na końcu dodajemy jogurt i mieszając doprawiamy do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Pastę odkładamy na chwilę do lodówki, aby smaki się przeszły. W dalszej kolejności smażymy jaja przepiórcze.

Rozgrzewamy patelni i rozpuszczamy na niej masło. Lekko redukujemy stopień nagrzania i wbijamy jajka. Smażymy je do momentu, aż białko się zetnie, a brzegi zrumienią. Gotowe - zdejmujemy łopatką z patelni, tak by nie uszkodzić żółtek. Z chleba kanapkowo-tostowego Dan Cake wycinamy "serca". Na każdej kromeczce rozsmarowujemy zieloną pastę, a na wierzchu układamy sadzone jajko. Smacznego!

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas