Wiosenne mieszki
Kapustę sparz, podziel na pojedyncze liście.
Składniki na 4 porcje:
- 1 duża główka młodej kapusty
- 1 por
- 1 pszenny tost
- 1 łyżeczka masła
- 50 dag mielonej karkówki
- 1 jajko l po 2 marchewki i pietruszki
- 2 szkl. bulionu drobiowego
- pieprz
- zioła prowansalskie
- sól
Sposób przygotowania:
1. Kapustę sparz, podziel na pojedyncze liście. Tost namocz. Por pokrój w plasterki, podsmaż je na maśle. Mięso połącz z odciśniętym tostem, porem i jajkiem. Przypraw solą, pieprzem i ziołami.2. Farsz rozłóż na liściach. Brzegi liści unieś i zwiąż nitką, formując mieszki. Marchewki i pietruszki obierz, pokrój w słupki, ułóż w formie. Posyp przyprawami. Na tym postaw mieszki. Podlej bulionem. Piecz 45 minut w temp. 200°C.