Wiosenne mieszki

Kapustę sparz, podziel na pojedyncze liście.

Wiosenne mieszki
Wiosenne mieszkiPicsel123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 1 por
  • 1 pszenny tost
  • 1 łyżeczka masła
  • 50 dag mielonej karkówki
  • 1 jajko l po 2 marchewki i pietruszki
  • 2 szkl. bulionu drobiowego
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • sól

Sposób przygotowania:
1. Kapustę sparz, podziel na pojedyncze liście. Tost namocz. Por pokrój w plasterki, podsmaż je na maśle. Mięso połącz z odciśniętym tostem, porem i jajkiem. Przypraw solą, pieprzem i ziołami.2. Farsz rozłóż na liściach. Brzegi liści unieś i zwiąż nitką, formując mieszki. Marchewki i pietruszki obierz, pokrój w słupki, ułóż w formie. Posyp przyprawami. Na tym postaw mieszki. Podlej bulionem. Piecz 45 minut w temp. 200°C.

Zmysłowe smaki: Tarta z rabarbaremInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas