Wiosenne zupy
Szpinak, młoda kalarepka, marchewka... Na straganach jest już z czego wybierać! Z dobrze dobranych młodych jarzynek stworzysz przepyszne lekkie dania.

Krem z zielonych jarzyn z szaszłykami
Składniki
- 1 por, 2 ziemniaki
- 6 szkl. bulionu warzywnego
- 1 duży brokuł
- 50 dag szpinaku
- 1 filet z kurczaka
- 4 łyżki jogurtu
- po 2 łyżki pesto zielonego i czerwonego (ze słoika)
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Filet rozetnij na 2 płaty, rozbij je. Przypraw. Jeden z płatów posmaruj zielonym pesto, a drugi - czerwonym. Zwiń. Każdy rulon potnij na 6 plastrów. Przygotuj 4 wykałaczki. Nabij na nie po 3 ślimaczki. Piecz 20 minut w 180 st. 2. Por, szpinak i brokuł oczyść, opłucz, pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz, potnij w kostkę. Warzywa podsmaż na oliwie. Zalej je bulionem. Gotuj przez 20 minut. Zmiksuj. Przypraw solą oraz pieprzem. Rozlej do kokilek. Wlej po 1 łyżce jogurtu, przemieszaj. Zupę podawaj z szaszłykami.

Kalarepkowa z marchewką
Składniki
- 1 cebul
- 1 ząbek czosnku
- po 2 ziemniaki, marchewki i kalarepki
- 3 łyżki płatków ryżowych
- 1 szkl. mleka
- 2 łyżki sosu sojowego
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki masła
- 4 jajka
- 1 puszka tuńczyka
- po 2 łyżki mąki pszennej oraz kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Ziemniaki, marchewki i kalarepki obierz, opłucz, potnij w kostkę. Rozgrzej 1 łyżeczkę masła. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dodaj resztę warzyw. Smaż chwilę. Zalej 3 szkl. wody. Gotuj ok. 25 minut. Tuńczyka osącz, rozdrobnij. Jajka wymieszaj z mąką, śmietaną i rybą. Przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej resztę masła. Wylej masę jajeczną. Usmaż omlet. Porwij go na kawałki. 2. Miękkie warzywa wymieszaj z płatkami ryżowymi i mlekiem. Zagotuj. Zmiksuj. Zupę przypraw sosem sojowym i gałką muszkatołową. Podawaj z kawałeczkami omleta.