Wiosenne zupy
Szpinak, młoda kalarepka, marchewka... Na straganach jest już z czego wybierać! Z dobrze dobranych młodych jarzynek stworzysz przepyszne lekkie dania.
Krem z zielonych jarzyn z szaszłykami
Sposób przygotowania
1. Filet rozetnij na 2 płaty, rozbij je. Przypraw. Jeden z płatów posmaruj zielonym pesto, a drugi - czerwonym. Zwiń. Każdy rulon potnij na 6 plastrów. Przygotuj 4 wykałaczki. Nabij na nie po 3 ślimaczki. Piecz 20 minut w 180 st.
2. Por, szpinak i brokuł oczyść, opłucz, pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz, potnij w kostkę. Warzywa podsmaż na oliwie. Zalej je bulionem. Gotuj przez 20 minut. Zmiksuj. Przypraw solą oraz pieprzem. Rozlej do kokilek. Wlej po 1 łyżce jogurtu, przemieszaj. Zupę podawaj z szaszłykami.
Kalarepkowa z marchewką
Sposób przygotowania
1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Ziemniaki, marchewki i kalarepki obierz, opłucz, potnij w kostkę. Rozgrzej 1 łyżeczkę masła. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dodaj resztę warzyw. Smaż chwilę. Zalej 3 szkl. wody. Gotuj ok. 25 minut. Tuńczyka osącz, rozdrobnij. Jajka wymieszaj z mąką, śmietaną i rybą. Przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej resztę masła. Wylej masę jajeczną. Usmaż omlet. Porwij go na kawałki.
2. Miękkie warzywa wymieszaj z płatkami ryżowymi i mlekiem. Zagotuj. Zmiksuj. Zupę przypraw sosem sojowym i gałką muszkatołową. Podawaj z kawałeczkami omleta.