Wiosenny serowiec z rabarbarem
Oto kolejna propozycja przepisu na ciasto z rabarbarem.
Przygotowanie: ok. 75 minut
1. Masło utrzeć z 10 dag cukru, 1 jajkiem i żółtkami. Dodać szczyptę soli i mielone migdały, ucierać dalej przez 3 minuty. Wprost do ucieranej masy przesiać 14 dag mąki. Wsypać płatki owsiane i szybko rękoma zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
2. Rabarbar oczyścić, pokroić na kawałki dł. 3 cm. Zalać je 250 ml wody, wsypać 10 dag cukru i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień, gotować 1-2 minuty. Przełożyć na sitko i poczekać, aż dobrze ocieknie.
3. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto. Plackiem wylepić spód i brzeg natłuszczonej tortownicy o śr. 26 cm. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 7-10 minut.
4. Twaróg utrzeć z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodać łyżkę mąki i pozostałe jajka. Wlać mleko i śmietanę, dobrze wymieszać. Rabarbar rozłożyć na podpieczonym spodzie. Zalać masą serowo-śmietanową. Wstawić do piekarnika, piec jeszcze 30-40 minut. Wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.