Wiosna na talerzu - przepisy na lekkie dania
Wraz z nadejściem wiosny zmieniają się nasze preferencje kulinarne. Ciepłe i sycące potrawy zastępujemy lekkimi i kolorowymi daniami, w których dominują świeże warzywa. W sezonie wiosennym idealnie sprawdzą się proste i pożywne sałatki. Co jeszcze powinno trafić na nasze stoły? Sprawdźcie nasze menu.

Sałatka z jajkiem w koszulce
Składniki
- boczek z beczki np. JBB
- mix sałat ze szpinakiem
- pomidorki koktajlowe
- ogórek
- 2 jajka
- twardy ser typu Grana Padano
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- dressing
- 9 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Boczek kroimy w mniejsze kawałki, smażymy na suchej patelni do czasu wytopienia tłuszczu. Mix sałat wykładamy na talerz, dokładamy pozostałe pokrojone warzywa. Składniki dressingu energicznie mieszamy w słoiczku. Polewamy składniki sałatki. W garnku zagotowujemy wodę. Kawałek folii spożywczej smarujemy masłem, wbijamy jajko i zawijamy. Tak przygotowane paczuszki z jajkami wrzucamy na wrzątek i gotujemy na małym ogniu 4 minuty. Ugotowane jajka, przekładamy na sałatkę, solimy oraz pieprzymy. Całość posypujemy boczkiem, szczypiorkiem i serem Grana Padano.

Sałatka z rukolą i kabanosami
Składniki
- rukola
- kabanosy bankietowe np. #JBB
- kilka czarnych oliwek
- kilka pomidorków koktajlowych
- 50 g sera feta
- ulubiony dip do sałatek lub oliwa
Sposób przygotowania
Kabanosy pokrój na małe kawałki, pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a fetę pokrój w kosteczkę. W naczyniu ułóż rukolę, dodaj kabanosy, pomidorki, fetę i oliwki. Polej ulubionym dipem lub oliwą.