Wiosna na talerzu - przepisy na lekkie dania

Wraz z nadejściem wiosny zmieniają się nasze preferencje kulinarne. Ciepłe i sycące potrawy zastępujemy lekkimi i kolorowymi daniami, w których dominują świeże warzywa. W sezonie wiosennym idealnie sprawdzą się proste i pożywne sałatki. Co jeszcze powinno trafić na nasze stoły? Sprawdźcie nasze menu.

Sałatka z jajkiem
Sałatka z jajkiemmateriały prasowe

Sałatka z jajkiem w koszulce

Składniki

  • boczek z beczki np. JBB
  • mix sałat ze szpinakiem
  • pomidorki koktajlowe
  • ogórek
  • 2 jajka
  • twardy ser typu Grana Padano
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

- dressing

  • 9 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Boczek kroimy w mniejsze kawałki, smażymy na suchej patelni do czasu wytopienia tłuszczu. Mix sałat wykładamy na talerz, dokładamy pozostałe pokrojone warzywa. Składniki dressingu energicznie mieszamy w słoiczku. Polewamy składniki sałatki. W garnku zagotowujemy wodę. Kawałek folii spożywczej smarujemy masłem, wbijamy jajko i zawijamy. Tak przygotowane paczuszki z jajkami wrzucamy na wrzątek i gotujemy na małym ogniu 4 minuty. Ugotowane jajka, przekładamy na sałatkę, solimy oraz pieprzymy. Całość posypujemy boczkiem, szczypiorkiem i serem Grana Padano.

Sałatka z kabanosami
Sałatka z kabanosamimateriały prasowe

Sałatka z rukolą i kabanosami

Składniki

  • rukola
  • kabanosy bankietowe np. #JBB
  • kilka czarnych oliwek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 50 g sera feta
  • ulubiony dip do sałatek lub oliwa

Sposób przygotowania

Kabanosy pokrój na małe kawałki, pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a fetę pokrój w kosteczkę. W naczyniu ułóż rukolę, dodaj kabanosy, pomidorki, fetę i oliwki. Polej ulubionym dipem lub oliwą.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?