Wiosna w kuchni - czas na zdrowe nawyki!
Warzywa i owoce bogate są w witaminy i mikroelementy, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Według zaleceń, powinniśmy spożywać ich co najmniej 5 porcji dziennie. Nawet jeśli wydaje się nam, że nie jesteśmy miłośnikami kuchni roślinnej, to warto wypróbować te przepisy. Dania na bazie warzyw i owoców będą nie tylko pożywne, ale i smaczne.

Pożywny lunch
Składniki
- Komosa ryżowa
- Ciecierzyca w puszce np. marki Sandra
- ½ awokado
- Liście szpinaku baby
- Pomidorki koktajlowe
- Bataty
- Słodka papryka
- Chili
- Czarny i/lub biały sezam
- Sól, pieprz
- Łyżka oliwy
- Limonka
Sposób przygotowania
Komosę ryżową gotujemy według przepisu na opakowaniu. Oliwę mieszamy ze słodką papryką i chili. W powstałej mieszance obtaczamy ciecierzycę. Doprawiamy solą do smaku i pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut, do momentu, aż ciecierzyca będzie chrupka. Bataty kroimy w kostkę i również pieczemy. Do miski wkładamy komosę, liście szpinaku, bataty, ciecierzycę, pokrojone pomidorki koktajlowe i obraną połówkę awokado, którą skrapiamy sokiem z limonki. Całość posypujemy ziarnami sezamu i doprawiamy solą i pieprzem.

Warzywna przekąska
Składniki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- ½ łyżeczki soli
- Opcjonalnie olej do smażenia (można też samosy upiec)
- Kukurydza w puszce np. marki Sandra
- Groszek w puszce np. marki Sandra
- Cebula
- Przyprawa garam masala
- Odrobina korzenia imbiru
Sposób przygotowania
Mąkę mieszamy dokładnie z solą i olejem. Kiedy składniki się połączą dodajemy stopniowo wodę wyrabiając ciasto (nie więcej jak ćwierć szklanki wody). Kiedy ciasto będzie wyrobione dajemy mu odpocząć przez kilkanaście minut. W tym czasie robimy farsz. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i starty na tarce korzeń imbiru. Dodajemy groszek i kukurydzę oraz doprawiamy do smaku przyprawą garam masala. Podsmażamy przez kilka minut i odstawiamy. Ciasto na pierożki rozwałkowujemy i wycinamy okręgi, które przekrawamy na pół. Każde półkole składamy w rożek, do którego nakładamy farsz. Sklejamy górne brzegi ciasta. Jeśli chcemy samosy smażyć na głębokim tłuszczu, to wkładamy je do rozgrzanego oleju i smażymy na złoty kolor. Jeśli preferujemy pieczone pierożki, to smarujemy je pędzelkiem zamoczonym w oleju i pieczemy w rozgrzanym piekarniku.

Kolacja na ciepło
Składniki
- Pierś z kurczaka
- Kukurydza z puszki np. marki Sandra
- Awokado
- Ogórek zielony
- Czerwona cebula
- Rukola
- Tortilla pszenna np. marki Sandra
- Łyżka oleju do smażenia
- Sól, pieprz
- Przyprawa chili, papryka słodka
Sposób przygotowania
Kurczaka kroimy w kostkę. Obtaczamy w mieszance przypraw (papryka, chili, sól, pieprz). Podsmażamy na oleju razem z pokrojoną cebulą. Rukolę mieszamy z kukurydzą, pokrojonym awokado i ogórkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na tortillę wykładamy mięso z cebulą oraz warzywa. Zawijamy.