Wiśnie pod kruszonką

Ten przepis możesz dowolnie modyfikować. Wystarczy zastąpić wiśnie truskawkami, morelami, czereśniami czy śliwkami, żeby cieszyć się smakiem ciasta z owocami przez całe lato.

Składniki:

  • kostka (20 dag) masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki krupczatki
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • spora szczypta soli

Reklama

NADZIENIE:

  • 60 dag wiśni
  • słoik (ok. 20 dag) konfitury wiśniowej
  • cukier puder z odrobiną cynamonu do posypania
  • masło do formy
  • mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Masło zmiksuj ze szczyptą soli, cukrem, cukrem waniliowym oraz skórką z cytryny. Wbij jajko i ucieraj dalej, aż dobrze połączy się z masą maślaną.

Wymieszaj mąkę pszenną z krupczatką oraz proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Zagnieć rękoma kruszonkę.

Przygotowaną kruszonkę wstaw do lodówki na minimum godzinę. Formę do tarty cienko posmaruj masłem. Na spodzie równomiernie rozsyp 2/3 kruszonki.

Ciasto lekko dociśnij dłonią do dna formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz około 15 minut, aż ciasto się lekko zezłoci.

Wiśnie umyj, osusz, wydryluj. Konfiturę wiśniową mocno podgrzej na małym płomieniu. Stale ją mieszaj, aby się nie przypaliła. Gorącą konfiturę wymieszaj z owocami.

Dodatkowo do nadzienia możesz dolać kilka łyżeczek rumu albo wiśniówki. Nadzienie równomiernie rozłóż na podpieczonym spodzie.

Masę wiśniową posyp pozostałą kruszonką. Deser ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz jeszcze 15–20 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.

Od razu po wyjęciu z piekarnika posyp cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu. Gotowy deser udekoruj miętą.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | wiśnie | P.O.D.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje