Wiśniowa stracciatella
Rozpływa się w ustach!
Sposób przygotowania
1. Masło stop, przestudź. Herbatniki drobno pokrusz w malakserze albo rozgnieć wałkiem do ciasta. Okruszki wymieszaj z masłem. Spód tortownicy (o śr. ok. 26 cm) równomiernie wylep przygotowaną masą. Dociśnij ją palcami do dna formy. Wstaw do lodówki.
2. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Wiśnie umyj, osusz, wydryluj. Czekoladę drobno posiekaj albo zetrzyj na tarce o dużych otworach. Śmietanę ubij na sztywno. Twaróg utrzyj z serkiem mascarpone oraz cukrem i cukrem waniliowym. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na bardzo małym płomieniu. Najpierw ostrożnie połącz ją z masą serową. Potem delikatnie domieszaj bitą śmietanę.
3. Do tężejącej masy dodaj wiśnie oraz startą czekoladę. Wyłóż na spód z herbatników. Wierzch wygładź. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Krem czekoladowo-orzechowy lekko podgrzej. Rozsmaruj grubą warstwą na wierzchu ciasta. Wstaw na godzinę do lodówki. Udekoruj, np wiśniami.