Wiśniowa stracciatella

Rozpływa się w ustach!

Straciatella
Straciatella 123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Masło stop, przestudź. Herbatniki drobno pokrusz w malakserze albo rozgnieć wałkiem do ciasta. Okruszki wymieszaj z masłem. Spód tortownicy (o śr. ok. 26 cm) równomiernie wylep przygotowaną masą. Dociśnij  ją palcami do dna formy. Wstaw do lodówki.

2. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Wiśnie umyj, osusz, wydryluj. Czekoladę drobno posiekaj albo zetrzyj na tarce o dużych otworach. Śmietanę ubij na sztywno. Twaróg utrzyj z serkiem mascarpone oraz cukrem i cukrem waniliowym. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na bardzo małym płomieniu. Najpierw ostrożnie połącz ją z masą serową. Potem delikatnie domieszaj bitą śmietanę.

3. Do tężejącej masy dodaj wiśnie oraz startą czekoladę. Wyłóż na spód z herbatników. Wierzch wygładź. Wstaw do lodówki na  4 godziny. Krem czekoladowo-orzechowy lekko podgrzej. Rozsmaruj  grubą warstwą na wierzchu ciasta. Wstaw na godzinę do lodówki. Udekoruj, np wiśniami.

Sernik z czekoladą - tani przepis na pyszne ciastoInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas