Wiśniówka szlachecka z Kresów

Przepis nadesłał Wiesław Waszkiewicz.

Składniki:

- wiśnie 1 kg,
- 1-1/4 litra spirytusu 95 proc.,
- 20 dag cukru,
- 1/2 litra miodu (wrzosowy lub spadziowy),
- 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:

Dojrzałe wiśnie umyć, usunąć ogonki i wydrylować, co piątą wiśnię zostawić nie drylowaną. Wszystkie owoce wsypać do dużej szklanej butli lub słoja, zalać spirytusem. Spirytus powinien zakrywać wszystkie owoce, następnie zamknąć i odstawić na 3 do 4 tygodni. Po tym czasie zaczyn zlać do drugiej butli. Wlać do metalowego garnka miód i wodę, a następnie zagotować. Po zagotowaniu zestawić z ognia, usunąć z powierzchni zagotowanego miodu woskowinę z pianą, a następnie schłodzić. Zalać płynem miodowym owoce i pozostawić na 2 tygodnie. Po dwóch tygodniach zlać płyn i połączyć z pierwszym. Pozostałe owoce przesypać cukrem i pozostawić na 3 tygodnie, często potrząsając naczyniem. (Zadaniem cukru jest wydobycie z powrotem alkoholu i soku z owocow). Po około trzech tygodniach wszystko zlać, połączyć obie nalewki, przecedzić, rozlać do butelek, odstawić na około 2 tygodnie. Nalewka jest dosyć gęsta i wcale nie czuć miodu. Jest przepyszna. Przepis ten dostałem 30 lat temu od starszego pana w okolicach Chernowcy (Ukraina). Przepis został sprawdzony wielokrotnie. Ja zawsze przygotowuję nalewkę w 15 litrowym, szklanym baniaczku na 5 kg wiśni gatunku Balaton i 5 kg wiśni z gatunku North-Star.
Wiesław

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas