Witaminowa zupa paprykowa
Rozgrzeje i dostarczy witamin
Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 1 mała papryczka chili
- duża szczypta ostrej i słodkiej papryki
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml passaty pomidorowej
- 400 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- garść pestek dyni
- grzanki
- natka pietruszki lub świeżej kolendry
Przygotowanie:
Cebulę, czosnek i chili posiekaj i przysmaż na oliwie, dodaj przyprawy, a po chwili pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż ok. 10 minut. Gdy papryka lekko zmięknie, dodaj bulion, a po kwadransie passatę. Zagotuj, użyj blendera, aby otrzymać konsystencję kremu. Podawaj zupę z jogurtem, grzankami, pestkami dyni i pietruszką lub kolendrą.