Witrażowy migdałowiec
Pyszne i delikatne ciasto

Składniki
- MASA CIASTECZKOWA:
- 15 dag ciasteczek np. herbatników
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 8 dag masła
- KREM:
- 20 dag twarogu śmietankowego
- 2 duże banany
- 15 dag białej czekolady
- GALARETKA:
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 galaretka pomarańczowa
- 600 ml wrzątku
- 1 mała pomarańcza
- 5-6 truskawek
- DEKORACJA:
- świeże owoce
- listki mięty
- cukier puder
Sposób przygotowania
1. Spód: ciasteczka drobno pokrusz, masło rozpuść, wymieszaj z ciasteczkami i migdałami. Foremkę wyłóż folią spożywczą, dno wylep masą, dociśnij. Wstaw do lodówki. 2. Krem: czekoladę połam na kawałki i rozpuść (najlepiej w kąpieli wodnej). Ostudź. Banany umyj, obierz i zmiksuj, pod koniec porcjami dodając twaróg i czekoladę. Wyłóż na masę ciasteczkową. Wyrównaj wierzch i znów wstaw do lodówki. 3. Galaretki wymieszaj i rozpuść we wrzątku. Odstaw do ostudzenia. Owoce pokrój, ułóż na cieście. Zalej lekko tężejącą galaretką. Schłodź. Podawaj udekorowane owocami i miętą lub melisą.