Reklama

Witrażowy migdałowiec

Pyszne i delikatne ciasto

Składniki

  • MASA CIASTECZKOWA:
  • 15 dag ciasteczek np. herbatników
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 8 dag masła
  • KREM:
  • 20 dag twarogu śmietankowego
  • 2 duże banany
  • 15 dag białej czekolady
  • GALARETKA:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 600 ml wrzątku
  • 1 mała pomarańcza
  • 5-6 truskawek
  • DEKORACJA:
  • świeże owoce
  • listki mięty
  • cukier puder

Sposób przygotowania

1. Spód: ciasteczka drobno pokrusz, masło rozpuść, wymieszaj z ciasteczkami i migdałami. Foremkę wyłóż folią spożywczą, dno wylep masą, dociśnij. Wstaw do lodówki. 

2. Krem: czekoladę połam na kawałki i rozpuść (najlepiej w kąpieli wodnej). Ostudź. Banany umyj, obierz i zmiksuj, pod koniec porcjami dodając twaróg i czekoladę. Wyłóż na masę ciasteczkową. Wyrównaj wierzch i znów wstaw do lodówki. 

3. Galaretki wymieszaj i rozpuść we wrzątku. Odstaw do ostudzenia. Owoce pokrój, ułóż na cieście. Zalej lekko tężejącą galaretką. Schłodź. Podawaj udekorowane owocami i miętą lub melisą.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy