Włochaty ziemniak na polskim stole

article cover
123RF/PICSEL

Włochaty ziemniak na polskim stole

Z bulw wytwarza się mąkę i produkty dla niemowląt. Jadalne są również liście rośliny, nazywane kapustą karaibską i chętnie wykorzystywane w kuchni azjatyckiej. Ciekawostką jest, że roślina nie ma łodygi, a liście, które kształtem przypominają serca, wyrastają bezpośrednio z bulwy. To bulwy są jednak głównym produktem spożywczym. Choć mogą osiągać gigantyczne rozmiary i wagę nawet do 6 kilogramów, w Polsce, w powszechnej sprzedaży, dostępne są zdecydowanie mniejsze, rozmiarem analogiczne z naszymi rodzimymi ziemniakami. Bulwa taro jest włochata i ma jasnobrązową skórkę.
Z bulw wytwarza się mąkę i produkty dla niemowląt. Jadalne są również liście rośliny, nazywane kapustą karaibską i chętnie wykorzystywane w kuchni azjatyckiej. Ciekawostką jest, że roślina nie ma łodygi, a liście, które kształtem przypominają serca, wyrastają bezpośrednio z bulwy. To bulwy są jednak głównym produktem spożywczym. Choć mogą osiągać gigantyczne rozmiary i wagę nawet do 6 kilogramów, w Polsce, w powszechnej sprzedaży, dostępne są zdecydowanie mniejsze, rozmiarem analogiczne z naszymi rodzimymi ziemniakami. Bulwa taro jest włochata i ma jasnobrązową skórkę. 123RF/PICSEL
Warzywo można gotować, smażyć, piec i suszyć. Obróbka termiczna jest konieczna, by usunąć kryształki szczawianu wapnia, które działają drażniąco na układ trawienny i są niekorzystne dla nerek. Po ugotowaniu bulwy stają się miękkie, mają galaretowatą konsystencję. Mogą być dobrym dodatkiem do dań na bazie mięs i ryb. Z łatwością zrobisz z nich frytki. Ewa Koza, mamsmak.com
Warzywo można gotować, smażyć, piec i suszyć. Obróbka termiczna jest konieczna, by usunąć kryształki szczawianu wapnia, które działają drażniąco na układ trawienny i są niekorzystne dla nerek. Po ugotowaniu bulwy stają się miękkie, mają galaretowatą konsystencję. Mogą być dobrym dodatkiem do dań na bazie mięs i ryb. Z łatwością zrobisz z nich frytki. Ewa Koza, mamsmak.com123RF/PICSEL
Wykluczanie glutenu z jadłospisu stało się w wielu przypadkach modną fanaberia, ale są osoby, które chorują na celiakię lub mają zdiagnozowaną nietolerancję glutenu. Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, w której spożycie glutenu prowadzi do stanu zapalnego wyściółki jelit. Z kolei nietolerancja glutenu to reakcja uczuleniowa na gluten, może wystąpić natychmiast lub z opóźnieniem. Dla borykających się z opisanymi problemami produkty pozbawione glutenu są na wagę złota. To białko występuje powszechnie, a osoby które muszą je wykluczać, muszą też dbać o urozmaicanie jadłospisu. Taro jest dla nich bezpiecznym wyborem.
Wykluczanie glutenu z jadłospisu stało się w wielu przypadkach modną fanaberia, ale są osoby, które chorują na celiakię lub mają zdiagnozowaną nietolerancję glutenu. Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, w której spożycie glutenu prowadzi do stanu zapalnego wyściółki jelit. Z kolei nietolerancja glutenu to reakcja uczuleniowa na gluten, może wystąpić natychmiast lub z opóźnieniem. Dla borykających się z opisanymi problemami produkty pozbawione glutenu są na wagę złota. To białko występuje powszechnie, a osoby które muszą je wykluczać, muszą też dbać o urozmaicanie jadłospisu. Taro jest dla nich bezpiecznym wyborem. 123RF/PICSEL
Warzywo doczekało się kilku nazw w języku polskim. Trudno udawać, że szczególnie łatwo wpadają w ucho. Kolokazja jadalna określana jest również kleśnicą jadalną, taro albo włochatym ziemniakiem. Preferuję dwie ostatnie, szybciej można je zapamiętać, a zdecydowanie warto! Warto też poszukać jej na sklepowych półkach, najszybciej w sklepach ze zdrową żywnością lub na stoiskach warzywnych hipermarketów. Dlaczego? Sprawdźmy!
Warzywo doczekało się kilku nazw w języku polskim. Trudno udawać, że szczególnie łatwo wpadają w ucho. Kolokazja jadalna określana jest również kleśnicą jadalną, taro albo włochatym ziemniakiem. Preferuję dwie ostatnie, szybciej można je zapamiętać, a zdecydowanie warto! Warto też poszukać jej na sklepowych półkach, najszybciej w sklepach ze zdrową żywnością lub na stoiskach warzywnych hipermarketów. Dlaczego? Sprawdźmy! 123RF/PICSEL
Warzywo będzie korzystne również wtedy, gdy problem z glutenem cię nie dotyczy. 1/3 składu bulwy włochatego ziemniaka stanowi woda, reszta to węglowodany, głównie skrobia, trochę białka, witaminy (A, C, K i witaminy z grupy B) i minerały, z naciskiem na wapń, fosfor i żelazo.
Warzywo będzie korzystne również wtedy, gdy problem z glutenem cię nie dotyczy. 1/3 składu bulwy włochatego ziemniaka stanowi woda, reszta to węglowodany, głównie skrobia, trochę białka, witaminy (A, C, K i witaminy z grupy B) i minerały, z naciskiem na wapń, fosfor i żelazo. 123RF/PICSEL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?