Włoski klasyk – focaccia jakiej nie znacie!

Focaccia na słodko
Focaccia na słodkomateriały prasowe

Słodka focaccia z jabłkami

Składniki

  • 15 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 15 g miodu
  • 250 g mleka
  • 320 g mąki pszennej chlebowej
  • 180 g mąki tortowej
  • 20 g masła, plus dodatkowa porcja pokrojona w płatki, do ułożenia
  • 40 g cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 2 jabłka (250-350 g), bez gniazd nasiennych, pokrojone w 3 mm krążki
  • woda, do namoczenia jabłek
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do namoczenia jabłek
  • olej, do natłuszczenia
  • cukier trzcinowy, do posypania
  • 10 kostek lodu

Sposób przygotowania

materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?