Reklama

Reklama

Włoskie kopytka w pomidorach

Polacy uwielbiają kopytka. Warto, dla odmiany, spróbować ich we włoskiej wersji.

Czas przyrządzenia: 70 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • olej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • cukier
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skórki, bazylia
  • żółty ser
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź je, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, obie mąki i szczyptę soli. Wyrób gładkie ciasto.

Reklama

2. Urywaj małe kulki ciasta i formuj z nich w dłoniach kulki. Układaj je na stolnicy (w razie potrzeby, podsyp mąką). Każdą kulkę lekko dociśnij widelcem, tak aby powstał charakterystyczny wzorek. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Wrzucaj kopytka. Gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmuj je łyżką cedzakową.

3. Cebulę obierz, posiekaj w kosteczkę. Zeszklij w rondlu na 2 łyżkach oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub obrany i drobno posiekany czosnek. Chwilę smaż razem, często mieszając.

4. Pomidory z puszki rozmiksuj lekko wraz z zalewą. Przełóż do rondla z cebulą i czosnkiem, duś na średnim ogniu około 20 minut. Gotowy sos dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.

5. Kopytka rozłóż na półmisku. Polej sosem pomidorowym, posyp startym serem i bazylią.

Świat kobiety

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: kopytka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje