Wodorosty wpływają na morza kulinarnych trendów

Jako jeden z produktów, który zasługuje na miano "superfood" Jamie Oliver wskazał na wodorosty. Pojawiające się nieśmiało w formie sproszkowanej, spokojnie mogą one stać się elementem wielu dań, nie tylko zielonych koktajli.

Znawcy kulinarnych trendów zachęcają - pora odkryć wodorosty na nowo. Nie tylko w formie sproszkowanej, będącej skarbnicą witamin i minerałów, ale w formie doskonałego dodatku do dań. Jeszcze do niedawna o wodorostach mówiło się głównie w kontekście zdrowotnym i słusznie. Jednak zupełnie pomijano ich walor smakowy i aspekt kulinarny, jaki przecież posiadają, czego dowodzi ich powszechne zastosowanie w kuchni azjatyckiej.

Reklama

- Wodorosty są jednym z największych kulinarnych trendów w tym roku. Ta moda jest coraz bardziej widoczna w modnych londyńskich restauracjach - wskazuje w rozmowie z Telegraph Simona Cohen Vida, zajmująca się wdrażaniem nowych produktów w sieci brytyjskich supermarketów Waitrose.

- A ponieważ nasi klienci lubią eksperymentować w kuchni i chętnie sięgają po nowe ciekawe produkty, przewidujemy, że wodorosty będą na szczycie listy zakupów w tym roku - dodaje.

Doskonale znane miłośnikom sushi, wodorosty można stosować niemal w każdej postaci. Posiekane będą świetnym dodatkiem do sałatek, duszone na maśle albo oliwie sprawdzą się jako dodatek do mięs i ryb, a upieczone z dodatkiem ulubionych przypraw będą doskonałą przekąską.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje